Lesy zachráněny! Drony budou sázet stromy

Lesy zachráněny! Drony budou sázet stromy
Sdílej
 
Nelegální kácení pralesů začíná být skutečným problémem. Mohlo by se stát, že jednou bude tak málo stromů, že se rozpadne celý ekosystém. Co s tím? Zavolejte drony!

 

Firma BioCarbon Engineering přišla s velice zajímavým a zároveň cool nápadem, jak rychle a efektivně sázet celé stromové plantáže. Její ředitel Lauren Fletcher se domnívá: „Jediným způsobem, jak bojovat s průmyslovým kácením pralesů je průmyslově je obnovovat.“

Povolejte drony!

Obyčejný? Kdepak, dron sází a hlídá stromy! •  Biocarbon Engineering

Fletcher nemluví do větru. Posledních 20 let strávil prací pro NASA a tak má velice blízko k nejnovějším technologiím. Není tedy divu, že plánem BioCarbon Engineering je sázet stromy s pomocí dronů. Nepředstavujte si to ale, jako náhodně poletující dron, který ze sebe trousí semínka!

Podívejte se na nelegální těžbu dřeva:

Mapování terénu

Vizualizace terénu podle dat od drona •  Biocarbon Engineering

Ze všeho nejdřív je potřeba najít a pečlivě vyměřit oblast, kde je nutné vytvořit nový les. Drony prozkoumají a zmapují terén se vším všudy – s výškovými body, vrstevnicemi anebo aktuálním porostem. Tím v podstatě vznikne virtuální model kousku naší planety. Je nutné znát i složení půdy a rostliny, které se v místě už nacházejí. To z toho důvodu, aby nové stromy nezničily stávající ekosystém nebo se naopak nevysazovaly zbytečně, protože nová semínka by se těžko uchytila.

Sázení

Je lehké sázet stromy - s dronem! •  Biocarbon Engineering

Po zmapování terénu je možné začít se samotným výsevem. Drony se samozřejmě vyhnou oblastem, kde už stromy jsou nebo je tam třeba skalnatý terén, kde by se stromy neuchytily. Počítá se s tím, že každý dron unese více druhů semínek. Ta budou ve speciální kapsli, která se po dopadu na zem ekologicky rozloží. Rychlost sázení by měla být až 6 semínek za sekundu. To je takový fofr, že než stihnete sníst oběd, tak je osázený menší lesík!

Monitoring a vyhodnocení

A už to roste! •  Biocarbon Engineering

Osázením práce armády ekologických dronů nekončí. Spíše naopak začíná! Osázený kus půdy je třeba hlídat a dohlížet na to, aby všechno rostlo, jak má. Drony budou tedy průběžně monitorovat a hlídat svoje dílo a veškeré informace odesílat na server. Tam se potom bude vyhodnocovat, jestli není třeba nějaký další zásah a nasbíraná data se využijí pro optimalizaci sázení v budoucnu, na jiných místech. Takže až za pár let půjdete na do lesa na houby a nad hlavou vám probzučí hejno dronů, tak se nerozčilujte. Je možné, že se zrovna budou starat o to, abyste i příští prázdniny měli co dýchat.

Přečtěte si také:

Prázdninové tipy na drony pro každého!

Prázdninové tipy na drony pro každého!

Válka o slony: Pytláci nemají slitování

Válka o slony: Pytláci nemají slitování

Jedinečný dron eBee vytváří 3D modely

Jedinečný dron eBee vytváří 3D modely

Roboti ve vlnách: Jak nám pomáhají autonomní námořníci?

Roboti ve vlnách: Jak nám pomáhají autonomní námořníci?

Klíčová slova:
dron, ekologie, prales, les, Drony na Heureka.cz
 

Články odjinud