Surtsey nebo Hunga Tonga? 5 nejlepších nových ostrovů

Surtsey nebo Hunga Tonga? 5 nejlepších nových ostrovů
Sdílej
 
Ostrovy. Každý má svůj jedinečný původ, rozlohu či dobu vzniku. Dle názorů odborníků nelze nalézt dva, které by si byly i jen zdánlivě podobné. A spousta z nich se rodí i dnes! Pojďte se na ně podívat.

Trvanlivý ostrov Surtsey 

Mezi nejvýraznější odlišnost panující mezi ostrovy je doba jejich existence na Zemi. Třeba takový Madagaskar je 80-100 milionů let starý, ale vedle něj najdete i mladíka – ostrov Surtsey se v ostrovní oblasti Vestmannaeyjar u Islandu vynořil před pouhými padesáti lety. Nový ostrov byl pojmenován po severském obrovi a jeho zrod byl doprovázen skutečně obří vulkanickou činností. Došlo při ní i k vytvoření menšího ostrůvku Jólnir.

Nové ostrovy mají podle geologů jednu zásadní nemoc. Vulkanický materiál, z nichž jsou tvořeny, snadno podléhá erozi a tu následuje celkový rozpad. Dle vědeckých studií by však osud Surtsey měl být jiný, protože je tvořen z pevnějších hornin a ještě několik století setrvá uprostřed moře. Jedinečný ostrov byl proto zařazen do světového dědictví UNESCO.

Hunga Tonga: Sblížení ostrovů

Mezi lety 2014 až 2015 došlo v oblasti Tichého oceánu k erupci podmořské sopky Hunga Tonga. Obyvatelé nedalekého ostrova Tonga popsali, jak v moři začal vznikat ostrov a následně se začal blížit k druhému. Oba ostrovy se propojily a vznikl kráteru vyplněný smaragdově zelenou vodou s příměsí siřičitých látek.

VIDEO ABC rozhovor: Petr Brož o sopkách

VIDEO ABC rozhovor: Petr Brož o sopkách

Nově vzniklý nestabilní ostrov láká mnoho návštěvníků, kteří i přes varování geologů ohledně nestabilního podloží ostrov zkoumají. Jeden muž z Velké Británie zde dokonce strávil jedenáct nocí bez jakéhokoli kontaktu se světem. Jeho jedinou potravou byly olihně, ptačí vejce či kokosy, jež byly připlaveny mořem z okolních obydlených oblastí.

Zalzala Koh: Ostrov zemětřesení

Do novodobé historie se zapsal také příběh ostrůvku Zalzala Koh, který se zrodil roku 2013 po masivním zemětřesení v pákistánské provincii Balúčistán. Zemětřesení o síle 7,7 stupňů Richterovy škály připravilo o život stovky lidí a tisíce dalších musely opustit své domovy.

Zalzala Koh se koncem roku 2016 potopila, čímž kompletně zmizela ze světových map. Za vše mohla metanová kapsa pod povrchem, jejíž dekomprese a následné úplné smrsknutí vyvolaly popraskání zemské kůry spojené s celkovým kolapsem tělesa. Dle geologů se jednalo o bahenní sopku, která sice neoplývala suchozemskou biodiverzitou, zato však byla rájem pro místní mořské živočichy.

Tugtuligssup: Ostrov pod ledovcem

Tugtuligssup Sarqardlerssuua u severozápadního pobřeží Grónska není nově zrozený ostrov. Namísto toho jde o jeden z nově odhalených – vědci ho našli kvůli posunu ledovců. S tím, jak ledovec Steenstrup tál a ustupoval, objevovalo se stále více pevniny, až z ní byl celý ostrov.

 

Vědcům z celého světa přesuny ledovců poskytují příležitosti pro výzkum neprobádaných oblastí, které byly pokryty neprostupnou vrstvou ledu. Ambice průzkumných týmů jsou veliké. Slibují si nové poznatky o tom, jak vypadal život na ostrovech ještě před jejich zaledněním.

Shelly Island: Ostrovní mládě

Prvenství za doposud nejmladší ostrov patří kilometr a půl dlouhé písečné ploše poeticky pojmenované Shelly Island čili „ostrov Mušlí“. Už tři měsíce se nachází u pobřeží americké Severní Karolíny. Od začátku dubna letošního roku nabyl téměř sto padesáti metrů na šířku a aktuálně je středem pozornosti mnoha turistů.

 

Dle expertů je však návštěva tohoto písečného půlměsíce extrémně nebezpečná, a to nejen kvůli jejímu nestabilnímu podloží a silným podmořským proudům, ale i zvýšenému výskytu žraloků. Ostrov tudíž může zmizet stejně tak rychle, jako se na mořském povrchu objevil.

Přečtěte si také:

Tunel pro lodě? Proč ne!

Tunel pro lodě? Proč ne!

Podivuhodná místa: Duhové hory na Islandu

Podivuhodná místa: Duhové hory na Islandu

Český král Himálaje: Splněný sen horolezců

Český král Himálaje: Splněný sen horolezců

Před výbuchem: Tajemství probuzené sopky

Před výbuchem: Tajemství probuzené sopky

Autor

Tereza Prokopová

 

Články odjinud