Pakůň vedle pakoně: Největší stádo světa

Pakůň vedle pakoně: Největší stádo světa
Sdílej
 
Pakoně se proslavili hlavně každoročními hromadnými migracemi. Téměř 2 miliony pakoňů se každoročně vydává na 800 km dlouhou cestu za potravou.

 

Pakůň žíhaný (Connochaetes taurinus) nemá i přes své jméno s koněm nic společného. Je to druh antilopy a ty patří mezi tury. Což potvrzují i jejich rohy, jimiž se pyšní obě pohlaví. Proslavili se hlavně každoročními hromadnými migracemi. Téměř 2 miliony pakoňů se v červenci vydává na 800 km dlouhou cestu za potravou.

Pokoně v nebezpečí

Pakoně čeká cestou řada překážek. Nejnebezpečnější je přechod řeky Mary v Tanzanii, odkud je i naše fotografie úplně nahoře. Desetitisíce zvířat se vrhají ze strmých břehů do zvířených vod, v nichž už se hladoví krokodýli těší na bohatou hostinu. Podél migrační trasy pakoňů navíc čekají na svou příležitost i velké africké šelmy. Není proto divu, že z celého toho množství až 250 tisíc pakoňů cestu nepřežije. Nově narozená mláďata ale počty doplní a za rok se opět na cestu vydává největší stádo na světě.

Pravěký pakůň: Antilopa s dinosauřím čumákem

Pravěký pakůň: Antilopa s dinosauřím čumákem

Smrtonosná migrace ibisů skalních

Smrtonosná migrace ibisů skalních

Válka o slony: Pytláci nemají slitování

Válka o slony: Pytláci nemají slitování

Klíčová slova:
pakůň, zvíře, migrace, antilopa, Afrika