Skřítci v korunách stromů

Skřítci v korunách stromů
Sdílej
 
Mohou žít v sousedním parku nebo v lese za chatou, a přesto o nich nevíte. A přitom jsou plchové jedni z nejroztomilejších savců, kteří u nás žijí. Podívejte se na skříty v korunách stromů.

 

Plchové žijí tak skrytě, že si jejich přítomnosti ve svém sousedství ani nemusíte všimnout. Teprve když vás v noci upoutají neobvyklé zvuky, jakýsi nářek či vřískání, můžete za pomoci silné baterky s dalekým dosvitem objevit v koruně stromu tajemného nočního skřítka. Ve svém vzdušném království se cítí docela bezpečně a tak se ani moc nesnaží hned z kuželu světla zmizet. Podívejte se, jak může takové setkání vypadat.

Plchové ochutnají i mýdlo

V některých horských a podhorských oblastech, zejména tam, kde jsou hojně zastoupeny listnaté a smíšené lesy, jsou plchové docela hojní. A protože vhodných neobsazených dutin bývá v lese nedostatek, rádi využívají náhradní bydlení, které jim připraví člověk. Ochotně se zabydlí v zastřešeném posedu, v krmelci pro zvěř, v lovecké chatce, ale i v rekreační chatě na okraji lesa.

Poslední dvě možnosti jim kromě střechy nad hlavou často nabízejí i zdroje potravy. Plchové nepohrdnou ničím, co lze jen trošku rozkousat a strávit. Jsou nesmírně zvědaví a vynalézaví. Pokud si majitel chaty neukryje zásoby do dobře uzavřených plechových krabic, ochutnají všechno. Dokonce i mýdlo! Lidé, kteří o soužití s plchy nestojí, mají trošku problém. Jsou u nás přísně chránění, takže je nesmějí ani chytat a přenášet někam do lesa. Natož jim ubližovat nebo je dokonce zabíjet. Naštěstí jsou i majitelé chat, kteří jim drobné škody a rušení nočního klidu rádi pro jejich roztomilost odpustí. A pak si mohou dopřát "safari" podobné tomu na následujícím videu.


Příbuzní plcha u nás

Kromě plcha velkého u nás žijí ještě tři jeho menší příbuzní.

Velký plšík lískový

Nejmenší z nich je jako myška velký plšík lískový (Muscardinus avellanarius), který se od ostatních druhů liší zbarvením i tím, že nemá tak huňatý ocásek.

Plch zahradní

Další dva druhy patří k naším největším vzácnostem, žijí jen na několika místech naší republiky. Tím prvním je vzácný plch zahradní (Eliomys quercinus).

Plch lesní

Druhým je nejbarevnější druh, plch lesní (Dryomys nitedula).

 

Drsný rosomák: Mezi kunou a medvědem

Drsný rosomák: Mezi kunou a medvědem

Průhledná žába vystavuje srdce

Průhledná žába vystavuje srdce

Tajemní Gvačarové: Za jeskynními ptáky

Tajemní Gvačarové: Za jeskynními ptáky

Klíčová slova:
hlodavec, plch, zvíře
 

Články odjinud