Kýchající psi: Obávaní dravci z Afriky

Kýchající psi: Obávaní dravci z Afriky
Sdílej
 
Psi hyenovití jsou obávanými africkými predátory. Jejich hlavní síla ovšem spočívá v koordinované spolupráci celé smečky.

 

Vědci, kteří se dlouhodobě věnovali psům hyenovitým, si všimli, že se tyto šelmy, než vyrazí na lov, oddávají vzájemným pozdravům. A mezi nimi se nápadně často objevuje kýchání. O tom, že slouží jako hlasování, se můžete dočíst v článku v ABC 21/2017. Jak takové "psí" kýchání vypadá, si ale lze jen obtížně představit. Naštěstí to pro nás zaznamenali v krátkém videozáznamu. Na něm uvidíte dva kýchající psy. První kýchne v pozadí hned na začátku, pak přichází další pes zprava a také kýchne. Je to velmi rychlé, musíte být pozorní.   

Kýchne, pozdraví a loví

Po vzájemných pozdravech přichází čas lovu. Při společném lovu si psi troufnou i na poměrně velkou kořist, jako jsou např. pakoně. Svou kořist doslova uštvou, patří totiž mezi nejrychlejší šelmy – dovedou běžet i několik kilometrů rychlostí až 66 km/hod. Jejich lov je navíc velmi dobře organizovaný, při pronásledování kořisti se střídají, nadbíhají jí a nadhánějí si ji. Nejsou dost těžcí na to, aby ji strhli podobně jako třeba lvi, spoléhají proto na to, že ji zraní na zadních končetinách, tím ji zpomalí a teprve pak usmrtí. Na jeden takový organizovaný lov pakoně se můžete podívat na našem videu.

Žádné hyeny

Psi hyenovití nemají navzdory svému pojmenování nic společného s hyenami. Ty jsou naopak jejich přímými konkurenty a silnějšími nepřáteli. Běžně se stává, že tlupa hyen zažene smečku psů od jejich právě ulovené kořisti, případně od jejich teprve lovené oběti. Převezmou iniciativu a tam, kde slabší psi neuspěli, se hyeny dočkají odměny v podobě úlovku. A psi aby si šli hledat jinou kořist.

Volba vůdce u zvířat: Vítězí jen ti nejsilnější?

Volba vůdce u zvířat: Vítězí jen ti nejsilnější?

Dobrý lov! Psi hyenovití opisují od gepardů

Dobrý lov! Psi hyenovití opisují od gepardů

Kdo je silnější? Válka mezi lvy a hyenami

Kdo je silnější? Válka mezi lvy a hyenami

Divocí psi Afriky: Hyenovité šelmy vymírají

Divocí psi Afriky: Hyenovité šelmy vymírají

Klíčová slova:
lov, pes, afrika, zvíře, pes hyenovitý
 

Články odjinud