Lovec kajmanů: Odvážlivec z Pantanalu

Lovec kajmanů: Odvážlivec z Pantanalu
Sdílej
 
Pantanal je v podstatě obrovský mokřad. V době dešťů, kdy voda stoupne často o metry, je těžké najít tu kousek suché půdy. Tomu se museli přizpůsobit i jeho zvířecí obyvatelé - třeba tento odvážný lovec kajmanů.

 

Jaguár americký je považován za třetí největší kočkovitou šelmu na světě. Větší než on může být jen lev a tygr. Přesto v něčem tyto své příbuzné předčí. Má nejsilnější skus ze všech kočkovitých šelem, silnější než větší tygr či lev. Jeho podsaditá postava na nízkých silných nohách napovídá, že půjde o velmi silnou šelmu, své větší příbuzné skutečně překonává i svou fyzickou silou. A konečně – je univerzální lovec. Dovede lovit na pevné zemi, ve vodě i ve větvích stromů.

Drsný jaguár žere krokodýla!

Drsný jaguár žere krokodýla!

Jaguár versus anakonda

Tygr se sice také vody nebojí, ale zaútočit na kořist skrývající se pod vodou, a navíc kořist, která je ve vodě silnější než na souši, to si troufne opravdu jen jaguár. Pod vodou uloví nejen velké vodní želvy, ale také anakondu nebo vzrostlého kajmana. Může si to dovolit díky neobvyklému způsobu lovu a zmíněným silným čelistem. Svou kořist totiž nerdousí, neláme jí vaz ani se jí nezakusuje do hrdla. Jeho útok je přesně zacílený na hlavu oběti: jediným mohutným kousnutím do týla jí prokousne lebku. Tímto manévrem se navíc dostává mimo dosah jejích zubů či drápů, takže vychází z často nerovného souboje jako nezraněný vítěz.

Poradí si i s kajmanem

Podívejte se, jak si jaguár poradí se vzrostlým kajmanem, který se nic netuše vyhřívá na písečné kose uprostřed řeky. Před většinou predátorů by tam byl v bezpečí. Před jaguárem, který je ve vodě jako doma, ale ne. Další video je ještě dramatičtější a ještě lépe dokládá mimořádné lovecké schopnosti jaguára a jeho blízký vztah k vodnímu prostředí. Za kořistí, kterou si vyhlédl z pozorovatelny na břehu, se vrhne šipkou pod vodu. Vynoří se s již ulovenou kořistí – opět kajmanem, který je větší a zjevně těžší než on sám.   

 

Šelmy s ploutvemi: Tuleni cítí, jak ryba dýchá

Šelmy s ploutvemi: Tuleni cítí, jak ryba dýchá

Zlato a rtuť: Nebezpečí pro jaguáry

Zlato a rtuť: Nebezpečí pro jaguáry

Šelmy útočí: Lidé si za to mohou sami

Šelmy útočí: Lidé si za to mohou sami

Klíčová slova:
kajman, příroda, zvíře, šelma, jaguár, Pantanal
 

Články odjinud