Chytré a šikovné: Vydry umí opisovat

Chytré a šikovné: Vydry umí opisovat
Sdílej
 
Vydry hladkosrsté se dovedou učit jedna od druhé. V podstatě "opisují". U lidských školáků je to špatně, ale vydrám to pomáhá přizpůsobit se a přežít v nových podmínkách

 

Otevřít pevně zavřenou krabičku s jídlem je někdy docela problém. I pro člověka. O to úžasnější je, že si s tímto problémem dovedou poradit vydry, přestože nemají protistojný palec, který nám lidem umožňuje pevný úchop i jemnou manipulaci s různými předměty. Vydry si musí vystačit s tlapkami, jejichž prsty jsou vybavené drápky a ještě navíc spojené plovací blanou. Jak nesnadné pro ni musí otevírání krabičky s dobrotami být, můžete zkusit sami, když na chvilku přestanete používat při jakékoliv činnosti palec. Podívejte se na záznam jednoho z pokusů, při němž vydry hladkosrsté dostaly pevně zavřené krabice s rybou.

Hlavolam pro vydry

Nejtěžší hlavolam – pochoutku má vydra navázanou na bambusové tyčce, jen šikovnou manipulací s ní se jí podaří dostat se k potravě. Vědci zdokumentovali, že jen malá část vyder tento úkol vyřešila, ale k pochoutce se nakonec dostaly všechny – řešení těch úspěšnějších prostě opsaly.

Mezi společenské vydry patří i vydry malé. Ty tvoří dokonce mnohem početnější společenstva, než vydry hladkosrsté. Jsou hravé, dovádivé, ale opisovat jedna od druhé se nenaučily. Při svém způsobu lovu bezobratlých nepotřebují spolupracovat. Nejsou tedy zvyklé sledovat při lovu jedna druhou. Co a jak tyto vydry loví uvidíte na videu nahoře.

Žraloci útočí: Smutný osud nejslavnější vydry

Žraloci útočí: Smutný osud nejslavnější vydry

Vydra je zvláště chráněný škůdce, milujeme ji i nenávidíme

Vydra je zvláště chráněný škůdce, milujeme ji i nenávidíme

Oliva a ty druhé: Půvabná a obratná stvoření

Oliva a ty druhé: Půvabná a obratná stvoření

Klíčová slova:
objev, vydra, příroda, zvíře
 

Články odjinud