Smrtelné hurikány: Mohou být zkázou lidstva?

Smrtelné hurikány: Mohou být zkázou lidstva?
Sdílej
 
Známé pro svou krásu i ničivou sílu, hurikány jsou jedním z nejskloňovanějších přírodních úkazů současnosti. Vydejte se po cestě jejich vzniku od tropických bouří až k samotným zkázonosným vírům, které mají dodnes na svědomí tisíce nevinných lidských životů.

 

Mnoho lidí si pod pojmem hurikán představí strašáka enormních rozměrů, jež nelítostně pustoší chudé oblasti planety a zanechává za sebou jen zkázu. Málokdo však už ví, že není hurikán jako hurikán (přečtěte si o jeho využití pro výrobu elektřiny). Tento rotující bouřkový systém před dosažením svého nejničivějšího stádia musí zákonitě projít dlouhým sedmistupňovým vývojem, který v závislosti na okolních podmínkách leckdy ani nemusí proběhnout celý.

Začátek konce

Vše začíná zrodem malé tlakové níže nad teplejší částí oceánu, kde panuje vysoká vlhkost vzduchu a ideálně nefouká žádný vítr. V takovém případě dojde ke vzniku ekvivalentu tepelného motoru, jež následně vznikající bouři požene. Teplý a vlhký vzduch se začne tlačit směrem od vodního povrchu vzhůru, což způsobí, že u hladiny zůstane oblast s nižším tlakem. Do tohoto prostotu se okamžitě nahrne okolní chladný vzduch, který se opět ohřeje. Cyklus výměny tepla se poté uzavře v okamžiku, kdy studený vzduch z horní vrstvy atmosféry klesne a vznikne oko hurikánu.

Hodinové ručičky přírody

Každý hurikán je autentický jako sněhová vločka. Nejen, že se může lišit svou sílou či velikostí, ale charakteristická je taktéž jeho rotace. Ta je ovlivňována Coriolisovou silou, která je rovněž důvodem, proč se hurikány zásadně nevyskytují v oblasti rovníku. Pokud se tedy nacházíme na severní polokouli, větrný vír se bude stáčet směrem doleva, kdežto na polokouli jižní doprava. Bouřková rotace jako taková poté ovlivňuje jeden velmi důležitý faktor, kterým je průměr oka hurikánu či dokonce rychlost větru v jeho stěnách.

Grafické znázornění otáčivosti hurikánů v důsledku Coriolisovy síly. •  Wikipedia

Není bouře jako bouře

Oblastí, kde se hurikány vyskytují, jsou spousty, od přímořských oblastí Pacifiku až po asijské ostrovní státy jako je Tchaj-wan či Japonsko. Ne všude se jim však říká stejně. Pokud se nacházíme v oblasti Ameriky nebo Mexika, jejich název je prostý – hurikán (španělsky huracan). Pořádná šaráda nastává v ostatních oblastech světa. Pro Asiaty to je tajfun, Australani mu říkají willy-willy, Filipínci bagyo a obyvatele Haiti dokonce taino. Když je řeč o tropické cyklóně, můžeme naopak předpokládat, že pustoší oblast Indického oceánu.

Lovci bouřek: Fascinace hromy a blesky

Lovci bouřek: Fascinace hromy a blesky

Zkázonosná jména

Jak však tyto větrné víry, ať už se jim říká jakkoli, přichází ke svým jménům? Jejich pojmenování rozhodně není nahodilé. První jmenný seznam byl zaveden již roku 1953 Americkým střediskem pro hurikány. Soupis v tu dobu obsahoval pouze ženská jména, ta mužská byla přidána až o rok později. V současnosti existuje celkem šest seznamů, jež se po šesti letech pravidelně střídají. Když je však nějaký hurikán extrémně ničivý, výbor Světové meteorologické organizace rozhodne o vyřazení a nahrazení jeho jména v seznamu. Devastující Katrina z roku 2005 tak už navždy bude jen jedna.

Čísla smrti

Desítky, stovky, či dokonce tisíce nevinných životů. V těchto jednotkách se obvykle pohybují počty obětí, jež mají tropické bouře na svědomí. Jaké však byly ty nejničivější hurikány v moderní historii lidstva? Tím nejsmrtelnějším, jež sebral až na dvě tisíc lidských životů, byl roku 1975 tajfun Nina v Číně. Extrémní srážkový úhrn navíc nevydržela místní přehrada Banquio, jejíž protržení způsobilo ještě větší škody, než samotná bouře. Do paměti amerických občanů se poté výrazně zapsal hurikán Katrina, jež stál úřady na 108 bilionů dolarů. Do letošního roku se jednalo o nejdražší hurikán v historii Spojených Států. To by však nesměla přijít Irma s Harveym.

Satelitní snímek tajfunu Nina z 2. srpna roku 1975. •  Wikipedia

Americká noční můra

Podzim letošního roku bylo pro severoamerický kontinent kritický. Na konci srpna došlo v oblasti Atlantického oceánu ke zformování hurikánu nejvyššího pátého stupně, Irmy. Ta postupně zdevastovala oblast Karibiku, načež se přesunula nad území Floridy, kde byl vyhlášen stav pohotovosti. Necelých čtrnáct dní předtím platil stejný postup pro Texas, kde tropická cyklóna Harvey způsobila škody za více jak 200 bilionů dolarů. Jednalo se taktéž o nejdeštivější hurikán v celé historii USA.

Snímek pětistupňového hurikánu Irma ze srpna letošního roku. •  Wikipedia

Hrůzná budoucnost

Spojené státy však nejsou jediné, které si od zkáz tropických bouří jen tak neoddychnou. Velmi často zasaženou oblastí je taktéž Mexiko. Ať už se však jedná o druhý největší hurikán v historii Patricii či Pauline, jedno je jasné. Četnost, s kterou se větrné víry tvoří, rapidně stoupá. Jen v letošním roce bylo pojmenováno na sedmnáct cyklón, čímž se vyrovnal rekord z roku 1936. Možných příčin tohoto fenoménu je spousta, avšak tou nejpravděpodobnější je dle světových odborníků globální oteplování. Otázkou do budoucna tak zůstává – jestliže nezměníme náš postoj k přírodě, stanou se hurikány zkázou lidstva?

Přečtěte si také:

Až přijde soudný den: Jak přežijeme apokalypsu?

Až přijde soudný den: Jak přežijeme apokalypsu?

Srážka světů: když se Země otřese

Srážka světů: když se Země otřese

Tornádo v Česku: Jak Satan 2021 udeřil na Moravu

Tornádo v Česku: Jak Satan 2021 udeřil na Moravu

Přesně před 100 lety a jedním dnem se potopil nepotopitelný Titanic. Sabotáž?

Přesně před 100 lety a jedním dnem se potopil nepotopitelný Titanic. Sabotáž?

Autor

Tereza Prokopová

Klíčová slova:
mexiko, hurikan, příroda, USA, bouře, zkáza
 

Články odjinud