Zelená Sahara? Virtuální realita předpovídá budoucnost

Zelená Sahara? Virtuální realita předpovídá budoucnost
Sdílej
 
Barva Sahary je žlutá. Možná se to ale brzy změní! Nejznámější africká poušť už totiž byla jednou zelená. Virtuální realita teď předpovídá její další možnou budoucnost.

 

Není to tak dávno, co se africká Sahara zelenala. Dařilo se zde stromům, zvířatům i zemědělství. Jenže klimatické změny před několika tisíci lety přinesly do severní Afriky sucho. Poušť se začala rozpínat, až ovládla prakticky vše od západu na východ v severní části kontinentu. Spodní části Sahary se říká Sahel, žijí zde nomádští pastevci a pár stromů navíc by jim udělalo radost. A přesně o to se pokouší iniciativa afrických států, které chtějí napříš Afrikou podél Sahelu vysázet ve velkém stromy, které by příznivě ovlivnily klima a tím by podpořily rozvoj zemědělství.

Voda na Sahaře? Chybí!

Jenže - jak zavlažovat stromy v místech, kde vládne sucho a písek? První plantáže proto budou několik let napájeny z podzemních rezervoárů. Během té doby jejich kořeny dosáhnou k podzemní vodě - a bude vystaráno. Už shluk několika stromů snižuje teplotu v jejich okolí o několik stupňů, velký les bude mít ještě větší efekt a dokáže si sám udržovat vláhu skrz kondenzaci vody ze vzduchu. Už nyní Senegal hlásí úspěch - v lesních školkách založených před několika lety se objevily tažní ptáci, které tu nikdo pěkně dlouho neviděl. Jak to bude vypadat, až se Sahel a Sahara zazelenají?

Teguidda-n-Tessoumt: Slaná oka v poušti

Teguidda-n-Tessoumt: Slaná oka v poušti

Podivuhodná místa #14: Alej baobabů

Podivuhodná místa #14: Alej baobabů

Přelomový objev: Nákladní lodě mění počasí

Přelomový objev: Nákladní lodě mění počasí

 

 

Články odjinud