Velryby na pláži: Jak předejít tragédii?

Velryby na pláži: Jak předejít tragédii?
Sdílej
 
Na světě existuje několik míst, která se pravidelně stávají pastí pro velryby. Pláž je pro kytovce konečná. Sami už se nezachrání.

 

Pozor! Tato videa nejsou pro každého. Kdo je citlivý či lítostivý, by se na ně neměl dívat. Na druhou stranu nejde o nic nahraného ani zaviněného lidmi. Jsou to přírodní zákonitosti, před kterými není třeba zavírat oči. A objasnění záhady by časem mohlo přinést řešení, jak těmto smutným událostem předcházet.

Dobrovolníci se snaží pomoct velrybám na pláži:

Jedním z nebezpečných míst pro velryby je mys Farewell Spit na severním konci Jižního ostrova Nového Zélandu. Tento mys tvoří jakousi písečnou kosu obloukovitě vybíhající daleko do moře. Uzavírá tak při pobřeží otevřený mělký záliv, do kterého bývají velryby zahnány silným přílivem. Příboj pak víří písek ze dna a mate tak velrybí sonar. To je jeden z možných důvodů, proč se události, kdy v této oblasti velryby uvíznou, odehrávají prakticky každý rok.

Uhynulé velryby vyplavené na pláž:

Rekordní tragédie

Letos se do zálivu dostal jeden z rekordních počtů velryb – kulohlavců. Tento menší druh má na rozdíl od vorvaňů, kteří uvíznou u evropských břehů větší naději na záchranu – lidé jsou alespoň některé z nich – ty živé a nezraněné - schopni vrátit do moře. Znesnadňuje to skutečnost, že kulohlavci jsou společenská zvířata a mnohdy mají tendenci vracet se ke svým druhům u břehu. Jejich společenský život je ostatně i jedním z důvodů, proč na pobřeží hynou hromadně – stačí, aby jedna velryba ze stáda zamířila do zátoky, a ostatní plavou za ní.

Vyplavené tělo uhynulé velryby:

Vorvani mají smůlu

Vorvani mají kromě velikosti i smůlu v tom, že obvykle uvíznou na nějaké odlehlejší pláži v době, kdy se na nich nikdo nepohybuje. Jejich těla proto bývají objevena pozdě, ve chvíli, kdy už zvířeti není pomoci. Videa nad a pod tímto odstavcem ukazují některé z vorvaňů, kteří uvízli na pláži vloni v zimě a stali se klíčem k pochopení důvodu jejich zmatení.

Kytovci na pláži: Záhada velrybích ztroskotání

Kytovci na pláži: Záhada velrybích ztroskotání

Zuby proti kosticím: Evoluce velryb

Zuby proti kosticím: Evoluce velryb

Podivuhodná místa: Pouštní hřbitov velryb

Podivuhodná místa: Pouštní hřbitov velryb

Kolonizace oceánů: Život na vlnách

Kolonizace oceánů: Život na vlnách

 

Články odjinud