Dravci v plamenech: Létající ohňonoši

Dravci v plamenech: Létající ohňonoši
Sdílej
 
Když nikde nehoří, vypadají docela obyčejně. Teprve v okamžiku, kdy někde v blízkosti vzplane požár, projeví se jejich zvláštní přizpůsobení – místo aby odletěli do bezpečí, vrhají se do plamenů.

 

Tři druhy australských dravců, luňák hnědý, raroh proměnlivý a luňák hvízdavý se naučily využívat toho, že požár vyhání z buše drobné obratlovce či hmyz a usnadňuje jim tak lov. A nejen to, jak jste se mohli dočíst v ABC 4/2018, požáry dokonce záměrně šíří na místa, kam se oheň dosud nedostal. Přestože existují důvěryhodná a ověřená pozorování tohoto chování dravců, zatím se nikomu nepodařilo je při této činnosti vyfotografovat nebo dokonce natočit na video.

Přesto existují fotografie (některé z nich jste mohli vidět jako doprovod článku) a vzácné videozáznamy, které potvrzují, že se tito dravci ohně skutečně nebojí a směle plachtí v těsné blízkosti plamenů nebo v oblacích kouře. Jak moc jsou tito ptáci požárem, či spíše zvířaty prchajícími před ohněm, přitahováni, dokládají následující dva záznamy, na nichž je vidět, v jakém množství se k požáru slétli.

Luňáka zastihnete i u nás

Pro lepší představu, jak tito ohňonoši vypadají, se podívejte na další záběry. Dobře si prohlédněte hlavně luňáka hnědého na následujícím videu. Tohoto dravce totiž můžete vzácně zastihnout i u nás. Nejčastěji v oblastech, kde jsou větší vodní plochy či vodní toky – tedy v rybničnatých oblastech jižních Čech nebo na jižní Moravě.

Půvabný raroh a hvízdavý luňák

Půvabný raroh proměnlivý je naopak jedním z typických dravců celé Austrálie, jeho výskyt zasahuje až na Novou Guineu. Své české pojmenování proměnlivý si plně zaslouží, tento sokolovitý dravec se v přírodě vyskytuje v obrovské barevné škále, od světlých béžových s tmavou kresbou, až po téměř jednobarevně tmavě čokoládově hnědé.

Třetím dravcem zmíněným v článku je luňák hvízdavý. Také tento dravec je typickým australským druhem, setkat se s ním lze také v Nové Kaledonii a na Nové Guineji. I když se česky jmenuje luňák a patří stejně jako on do příbuzenstva jestřábovitých, od luňáků žijících u nás se liší a je zařazen do samostatného rodu s pouhými dvěma druhy (r. Haliastur, zatímco naši luňáci jsou rodu Milvus).

Podobně jako naši luňáci se i tento druh s oblibou zdržuje v okolí vod, kde nepohrdne ani vyplavenými mršinami ryb.

 

Opeření žháři: Dravci s ohněm v pařátech

Opeření žháři: Dravci s ohněm v pařátech

Záhadní vrabci: Proč zmizeli z měst?

Záhadní vrabci: Proč zmizeli z měst?

5 nejpodivnějších dravců: Zvířata, která žila v Česku

5 nejpodivnějších dravců: Zvířata, která žila v Česku

Sokolnictví: Něco málo z historie dravých ptáků

Sokolnictví: Něco málo z historie dravých ptáků

ABC TV: Za čáslavskými dravci

Video se připravuje ...

ABC TV: Dravčí zásahovka na vojenském letišti ochraňuje Gripeny • Zdroj: redakce ABC

Klíčová slova:
pták, raroh, luňák
 

Články odjinud