Hadi v černém: Znečištění mění barvu zvířat

Hadi v černém: Znečištění mění barvu zvířat
Sdílej
 
Černobílí mořští hadi mizí a nahrazují je jednobarevně tmaví jedinci. A nejsou to jediná zvířata, která nám černají před očima.

 

Mořští hadi nepatří ke všeobecně známým druhům. Částečně je to tím, že se s nimi lidé setkávají jen zřídka. Pro vědce ale představují velice zajímavou a málo probádanou skupinu. Nedávno je překvapil želvohlavec kroužkovaný (Emydocephalus annulatus), který patří do podčeledi vodnářů (Hydrophiinae).

Smuteční barva

Tento přibližně metr dlouhý hádek žije na korálových útesech Indického a Tichého oceánu, a jak jeho jméno napovídá, je opravdu kroužkovaný: Na těle se mu střídají černé a bílé kroužky. Tedy – za normálních okolností. Vědci totiž objevili jedince, kteří o svůj krásný kroužkovaný vzor přišli. Bílé kroužky ztmavly, až zčernaly, takže had je celý tmavý nebo dokonce jednobarevně černý.

Korálové útesy: Umírající podmořská města

Korálové útesy: Umírající podmořská města

Průmyslový melanismus

Ukázalo se, že černí želvohlavci se objevují hlavně v oblastech, kde je voda znečištěna průmyslovým odpadem. Jev, kdy se vlivem znečištění začnou mezi normálně zbarvenými jedinci objevovat tmavě zbarvení, je známý už z minulého století pod názvem průmyslový melanismus. Poprvé byl popsán v Anglii u motýla drsnokřídlece březového na konci 18. století. Od té doby byl prokázán u celé řady dalších živočichů, ale u mořských hadů jej vědci zaznamenali poprvé.

Normálně zbarvená zmije a její tmavá forma •  iStock

Jedy v kůži

Průmyslově znečištěná mořská voda obsahuje sloučeniny těžkých kovů – zinku, niklu, manganu či arzenu. Tyto jedovaté látky se dostávají do těla hadů a ohrožují jejich zdraví i schopnost rozmnožování. Želvohlavci se jich naštěstí umí zbavovat pomocí melaninu – pigmentu, který způsobuje tmavé zbarvené kůže. Těžké kovy se na něj váží, a když had starou pokožku svlékne, odhodí spolu s ní i jedovatou zátěž.  

Hororový Červený seznam: Kdo zemře?

Hororový Červený seznam: Kdo zemře?

Očista zvířat

Tmavé kroužky pohltí víc jedů než světlé. Černě zbarvený had se proto zbavuje kovů efektivněji než ten pruhovaný. A pokud žije ve znečištěném prostředí, je proti němu ve výhodě a má větší šanci se úspěšně rozmnožit. Má však jiný problém: Na tmavé pokožce se lépe daří řasám, jejichž povlak je brzdí při plavání. Hadi se tedy musí zbavit nejen jedů, ale i nepříjemných řas. Obojí vyřešili tak, že se svlékají mnohem častěji než normálně zbarvení jedinci.


Koho otravuje znečištění

Drsnokřídlec březový •  Profimedia.cz

Drsnokřídlec březový

(Biston betularia)

Jeho původní zbarvení ho maskovalo na kmenech zarostlých lišejníky. Po jejich vymizení vlivem znečištěného ovzduší začal být světlý motýl na tmavé kůře nápadný a stával se snadnou kořistí ptáků. Přežívaly tmavé formy, které postupně zcela převládly.

Slunéčko dvojtečné •  Profimedia.cz

Slunéčko dvojtečné

(Adalia bipunctata)

Může být červené s černými skvrnami (nemusí být jen dvě) nebo naopak černé s červenými skvrnami. Obě formy se mohou vyskytovat ve stejných oblastech, míra znečištění ovzduší určuje, která barva převládá. Ve špinavých městech je tak více tmavých slunéček, v čisté přírodě najdeme spíš červené jedince.

Holub domácí •  Profimedia.cz

Holub domácí

(Columba livia)

Zdivočelý městský holub je jedním z prvních obratlovců, u nichž byl průmyslový melanismus zaznamenán. Jev vědci objevili v Paříži, kde v centru začali převládat tmavě zbarvení jedinci. Tmavé peří obsahuje více melaninu, který váže škodliviny. Při pelichání se jich tak pták zbavuje.


Převlek do zimy

Melanismus byl prokázán u řady suchozemských hadů včetně naší zmije obecné (Vipera berus). V těchto případech ale nejde o zbarvení způsobené znečištěním, ale klimatickými podmínkami. Černá barva lépe absorbuje sluneční záření, proto se tmavě zbarvení hadi častěji vyskytují v chladných oblastech.

Záhadní vrabci: Proč zmizeli z měst?

Záhadní vrabci: Proč zmizeli z měst?

Nejezte lemury! Ohrožení primáti Madagaskaru

Nejezte lemury! Ohrožení primáti Madagaskaru

Válka o slony: Pytláci nemají slitování

Válka o slony: Pytláci nemají slitování

 

Články odjinud