Podivuhodná místa: Wilhelmshöhe

Podivuhodná místa: Wilhelmshöhe
Sdílej
 
Wilhelmshöhe je podivuhodný horský park u města Kassel v Německu. Jeho stavba trvala zhruba 150 let a dnes je zapsána na seznam světových památek UNESCO.

 

A není se čemu divit, ostatně, jedná se o největší horský park na světě, navíc s vodopádem v délce téměř celého svahu, jehož celková rozloha činí zhruba 560 hektarů. Nachází se zde Herkulův monument, anglická zahrada, hrad, palác, umělé ruiny, skleník a v neposlední řadě spousta vodopádů. Rozhodně se tak jedná o jednu z nejzajímavějších německých památek a to nejen z přírodního, ale i historického hlediska.

 

Církevně-lovecký počátek Wilhelmshöhe

V roce 1143 se na úpatí hory, tam kde dnes stojí palác, nacházel klášter Weißenstein. Klášter byl však v průběhu protestantské reformace rozpuštěn. Toho využil lankrabě Filip I. Z Hesse, který začal opuštěné budovy používat jako svou loveckou chatu, neboť se nacházely blízko přilehlých lesů. Objekt pak byl z větší části přestavěn do podoby paláce jeho následovníkem Mauricem z Hesse-Kasselu, v letech 1606-1610.

I když zrovna není vodopád v provozu, vypadají jeho kaskády úchvatně •  Wikipedia

Horský park ve velkém stylu

Zámecký park v klasickém barokním italském stylu začal vznikat za vlády lankrabě Karla I. z Hesse-Kasselu. Na pomoc si pozval italského architekta Giovanniho Fancesca Guerniera, který již v roce 1701 započal výstavbu Herkulova monumentu na vrcholku hory a kaskádových vodopádů pod ním. Než však byl park dostavěn, vystřídalo se na pozici lankraběte ještě několik šlechticů, a najednou už původně zamýšlený francouzský styl (geometricky ostříhané stromečky) nebyl zrovna in. V roce 1785 se tak za vlády landkrabě Wilhelma park začal přetvářet do anglického stylu (volně rostoucí stromy). Primárně pak z toho důvodu, že Wilhelm se rozhodl znatelně rozšířit stávající park a stříhat takovou spoustu stromů by zabralo extrémní množství času. V následujícím roce jeho architekt navrhnul novou podobu paláce, tak jak ho známe dnes.

Uměle postavený středověký hrad Löwenburg, který by stál za návštěvu i kdyby se v areálu nic jiného nenacházelo •  Wikipedia

Smysl pro detail

V rámci mohutných vylepšení celého areálu zde vznikla spousta menších staveb, které dokonale dotvářejí atmosféru celého parku. Například zde byly vybudovány romantické umělé ruiny, z nichž nejznámější je pravděpodobně pseudostředověký hrad Löwenburg. Podobné nově postavené hrady a umělé zříceniny byly v baroku mezi šlechtou velice populární, neboť jim to připadalo nesmírně romantické. Tento je však jedním z největších svého druhu. Kromě něj zde vznikl i římský aquadukt, jezírko s fontánou, ďáblův most s ďáblovým jezírkem a umělým vodopádem. Nic podobného pravděpodobně v České Republice nenajdete, každopádně i zde máme spoustu krásných zámků s obrovitými parky. Za všechny zmiňme například zámek Lednice a Lednicko-valtický areál, který, ač neleží na kopci, poskytuje k pokochání podobně rozlehlé scenérie.

Umělý vodopád v areálu Wilhelmshöhe •  Wikipedia

Přečtěte si také:

Podivuhodná místa: Fingalova jeskyně

Podivuhodná místa: Fingalova jeskyně

Podivuhodná místa: Solná pláň Salar de Uyuni

Podivuhodná místa: Solná pláň Salar de Uyuni

Podivuhodná místa: Puzzlewood, les z Pána prstenů a Harryho Pottera

Podivuhodná místa: Puzzlewood, les z Pána prstenů a Harryho Pottera

Na písečku: Pouštní trek s velbloudem v Taklimakanu

Na písečku: Pouštní trek s velbloudem v Taklimakanu

Autor

David Tatarka

 

Články odjinud