Podivuhodná místa: Víry v Saltstraumenu

Podivuhodná místa: Víry v Saltstraumenu
Sdílej
 
Pokud vás někdy lákalo spatřit na vlastní oči mořský vír neboli maelstrom, pravděpodobně nenajdete lepší místo než je mořská úžina Saltstraumen v Norsku.

 

Kousek nad polárním kruhem (kde září polární záře) a třicet kilometrů od městečka Bodø se otevírá úžina Saltstraumen. S délkou tří kilometrů a šířkou stopadesáti metrů nepatří k "nej" úžinám na světě, ale přesto se proslavila - jako přírodní továrna na vodní víry. Těch je tu několikrát za den doslova plno, a menší lodě mají co dělat, aby úzkou uličkou mezi nimi vůbec projely. Větší vír by totiž mohl loď i s posádkou bez problémů spolknout, nebo jí přinejmenším pořádně znepříjemnit cestu.

Škatulata hejbejte se

Saltstraumenská úžina je v podstatě největší a nejsilnější vířivka na světě. Spojuje totiž moře a fjord. Při přílivu a odlivu se vodní masy na obou stranách snaží vyrovnat, výškový rozdíl hladin je chvílemi až celý jeden metr! Vzniká proudění, během kterého se čtyř set milionů kubíků mořské vody přesunuje úžinou v rámci několika hodin. Když se potom taková spousta vody v úžině začne míchat, vznikají zde překrásné i děsivé mořské víry. Ty největší z nich mají v průměru až deset metrů a sahají pět metrů hluboko. Spoustu lidí láká takový vír prozkoumat. Na nic takového ale nemyslete! Bez řádného potápěčského vybavení a jištění by se jednalo o sebevraždu. Nevěříte? Když se profesionální potápěči víry zkoumali, vodní proudy je vlekly přes tři kilometry pod vodou.

Loď projíždí podél pomyslné hranice, na které se střetávají vodní masy •  Wikipedia

Když víry nebyly

Okolí Saltstraumenské úžiny přitahovalo lidi již v dobách dávno minuých. Ve zdejší oblasti objevili archeologové rybářskou vesnici starou deset tisíc let. Jde tedy i o jeden z nejstarších archeologických nálezů v Norsku. V té době zde však tak silné mořské víry nebyly, dokonce byste nenašli ani Saltstraumenskou úžinu. Ta vznikla zhruba před třemi tisíci lety, když se vynořovala skandinávská pevninská deska. Skrz novou úžinu se do oblasti začalo dostávat veliké množství planktonu, díky kterému je v oblasti dodnes spousta ryb. Co se názvu Saltstraumen týče, nemá nic společného se solí, jak by se mohlo zdát. Salten je jeden z krajů v norsku a straumen nebo straum, se dá přeložit jako proud. Je to tedy Saltenský proud.

Tady se raděj nekoupejte... •  Wikipedia

Vír v Česku!

Samozřejmě, že u nás téměř není šance spatřit vodní vír jinde, než doma ve vaně. Jeden obrovský vodní vír však v České republice máme neustále. Má 390 metrů v průměru a na výšku 76,5 metrů. No dobrá, není to tak docela vír, je to totiž Vír s velkým V, tedy přehradní nádrž na řece Svratce. I když se zde nemele voda tak úchvatným způsobem jako v Norsku, výhled z přehrady je úchvatný, stejně tak jako okolní příroda, takže rozhodně stojí za výlet.

Přečtěte si také:

Podivuhodná místa: Wilhelmshöhe

Podivuhodná místa: Wilhelmshöhe

Elitní válečníci historie: Nesmrtelní

Elitní válečníci historie: Nesmrtelní

Chcete se potopit do nejhlubší jeskyně na světě? Máme mapu!

Chcete se potopit do nejhlubší jeskyně na světě? Máme mapu!

Drzá sýkora a překvapená veverka

Drzá sýkora a překvapená veverka

Autor

David Tatarka

 

Články odjinud