Ušatí siláci: Odolní osli

Ušatí siláci: Odolní osli
Sdílej
 
Osli jsou mimořádně silná a odolná zvířata. Není divu, že je lidé zdomácněli a začali využívat jako nákladní či tažná zvířata. Kromě pracovní síly ale poskytovali lidem i maso, kůži a mléko.

 

Předkem domácích oslů je africký osel somálský. Dnes je kriticky ohrožený, v přírodě zbývá posledních několik set jedinců, asi 150 těchto oslů žije ve světových zoo. V přírodě ho ohrožuje nejen přímý lov, ale také chovatelé domácího skotu, který ho připravují o jeho přirozené prostředí a brání mu v přístupu k vodě.

Silný osel

Život domácích oslů nebyl nikdy moc snadný. Ale zatímco v našich končinách jsou dnes oslíci chovaní především jako domácí mazlíčci a mají se jako v oslím ráji, v mnoha chudších oblastech světa dodnes slouží k tomu, k čemu byli zdomácněni. K těžké práci, kterou v bohatších zemích dávno nahradily stroje. Nejčastěji se jedná o nošení břemen, často velmi těžkých. Na následujících dvou videích se podívejte, jak dodnes pracují oslíci v Indii.

Někteří nosí jen zboží na trh, hůř jsou na tom zvířata, která vynášejí stavební materiál. A to se obvykle nejedná o jednu cestu, velmi často se několikrát za den otočí.

Kromě nošení břemen jsou osli využíváni v zápřahu nebo k polním pracím. Tradičně takto dodnes pracují ve Středomoří, tady např. v Řecku.

V řeckých horách nepracují jen osli, ale také místní drobní koníci a muly.

Osel není hloupý

A na závěr něco pro potěšení a pobavení. Osel vůbec není hloupé zvíře, jak se o něm traduje, právě naopak. A když se z něj stane domácí mazlíček, jeho majitel si s ním užije spousty legrace. Tenhle oslík navíc vděčí majitelce za život, nelitovala času ani peněz na jeho léčbu.

Ušatá historie: Jak se zrodil osel

Ušatá historie: Jak se zrodil osel

Konec legendy: Divocí koně nejsou divocí

Konec legendy: Divocí koně nejsou divocí

Záhadný trpaslík: Kde se vzali sloni na Borneu?

Záhadný trpaslík: Kde se vzali sloni na Borneu?

Pátrání po yettim: Záhada vyřešena. Nebo ne?

Pátrání po yettim: Záhada vyřešena. Nebo ne?

Klíčová slova:
osel, příroda, zvíře
 

Články odjinud