Tohle není motýl! Pestrý svět opylovačů

Tohle není motýl! Pestrý svět opylovačů
Sdílej
 
Z květu na květ nelétají jen včely, čmeláci a motýli. Pyl přenáší i celá řada obratlovců, u nichž byste to možná ani nepředpokládali.

 

V novém ábíčku 12/2018 se můžete dočíst, že mezi nejvýznamnější nehmyzí opylovače patří letouni. Tedy kaloni a netopýři. Rostliny, které jsou závislé na opylení netopýry, se často přizpůsobily a své květy otevírají až v noci, tedy v době, kdy jsou jejich opylovači nejaktivnější.

Mystacina novozélandská

Jako skvělý opylovač slouží i endemický netopýr mystacina novozélandská (Mystacina tuberculata), přestože je spíš než k létání uzpůsobený k běhání po zemi. Právě to je ale pro místní vegetaci výhodou – mnohočetná květenství jejich pobíhání a prolézání mezi květy jen uvítají.

Kaloň

Na opylování obratlovci jsou závislé i známé africké baobaby. Jejich hlavními opylovači jsou pro změnu kaloni. Vzhledem k tomu, že baobaby jsou převážně solitérní stromy, tj. rostou jednotlivě roztroušené v savaně, jsou pro ně letouni důležití hlavně pro schopnost překonávat i větší vzdálenosti. Na následujícím videu se podívejte, jak se na květech baobabu činí kaloni plaví (Eidolon helvum).

Glosofága lesní

Kaktusáři to dobře znají – mnohé nejkrásnější kaktusové květy se otevírají v noci. I v tomto případě jde o přizpůsoben rostlin svým opylovačům. Kaktusové květy s dlouhými trubkami čekají na návštěvu netopýrů – tentokrát z příbuzenstva listonosů. Jedním z nejdůležitějších opylovačů kaktusů Střední Ameriky je ohrožená glosofága lesní (Leptonycteris yerbabuenae). Ochranáři proto tomuto důležitému opylovači věnují zvýšenou pozornost.

Tady se ještě můžete na tuto glosofágu podívat zblízka – včetně toho, jak přenáší pyl.

Medosavka žlutokřídlá

Své zvláštní opylovače mají i typické australské rostliny – banksie. Tato početná skupina keřů nebo stromů vytváří bohatá květenství často připomínající štětku na vymývání lahví (však se jim také v angličtině říká bottle brush tree). Mnohé z nich opylují drobní pěvci z příbuzenstva medosavek, na následujícím videu se činí medosavka žlutokřídlá (Phylidonyris novaehollandiae).

Papoušci loriové

Medosavky nejsou jediní australští ptáci, mezi opylovače patří i papoušci loriové, kteří vylizují nektar z květů pomocí speciálně upraveného jazyka, který připomíná jakýsi kartáček.

Possum medosavý

Banksie opyluje i celá řada drobných australských vačnatců. Patří mezi ně i asi jako naše myš velký possum medosavý (Tarsipes rostratus) z jihozápadní Austrálie. Představí se vám na následujícím videu.

Obratlovci na květech: Kam hmyz nedosáhne

Obratlovci na květech: Kam hmyz nedosáhne

Přátelé květin: Přičichnou si i netopýři

Přátelé květin: Přičichnou si i netopýři

Mazlíčci s dravčím zobákem: Odkud přišli papoušci?

Mazlíčci s dravčím zobákem: Odkud přišli papoušci?

Podivuhodná místa #14: Alej baobabů

Podivuhodná místa #14: Alej baobabů

 

Články odjinud