Délka zemského rovníku se napatrně zvětšuje

Sdílej
 
Země nikdy neměla tvar ideální koule, podobá se tak trochu dýni. Kolem rovníku je širší a u pólů zase poněkud zploštělá. Rozdíl od ideálního sférického tvaru činí přes dvacet kilometrů, a jak se nyní ukazuje, za poslední roky Země opět „ztloustla“.

Podle poslední studie, kterou zveřejnili vědci Christopher Cox and Benjamin Chao v časopise Science, se obvod rovníku Země poslední čtyři roky stále zvětšuje.

Foto
Od počátku osmdesátých let, kdy začala být planeta Země pravidelně sledována ze satelitů, se naopak obvod rovníku zmenšoval a Země se stále více blížila ideálnímu tvaru koule.

Jak však oba vědci uvádějí ve své práci, tento trend se před čtyřmi lety obrátil a rovník Země se začal prodlužovat - sice opravdu nepatrně, ale i tak si tento vývoj zasloužil zájem odborníků. Jak autoři studie uvádějí, nejsou si jisti, proč k tomu zlomu došlo, nabídli však dvě teorie, jak tento jev vysvětlit. Buď změněné proudy v oceánech přinesly obrovské množství vody do rovníkových oblastí, nebo se ve stejných oblastech zvedly masy roztavené horniny mezi vnějším jádrem a zemským pláštěm. Teprve další studie snad přinesou nějaké bližší a detailnější vysvětlení.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud