Zemi ohrožuje obrovský oblak smogu nad jižní Asií

Sdílej
 

Hustá vrstva smogu, nazývaná Asijský hnědý mrak, se vznáší nad jižní Asií. Vědci varují, že tento oblak znečištění ohrožuje životy lidí nejen v regionu, ale představuje vážnou hrozbu pro celou planetu, její klima a obyvatele.

Foto
Nad celým indickým subkontinentem od Srí Lanky až po Afghanistán se vznáší obrovský oblak znečištění. Podle nedávno zveřejněné, zatím nejpodrobnější studie tohoto fenoménu je tento jev odpovědný za smrt statisíců lidí ročně v důsledku onemocnění dýchacích cest.

Oblak, který je dva až tři kilometry tlustý, zadržuje 10 až 15 procent slunečního záření, čímž závažně ovlivňuje klima regionu. Zatímco povrch je chladnější, atmosféra se stále otepluje. Tento mocný opar způsobuje záplavy v Bangladéši, Nepálu a severovýchodní Indii, v Pákistánu a severozápadní Indii zase naopak způsobuje katastrofální sucha.
Oblak tlustý kolem tří kilometrů je složen především z aerosolů, popela, sazí a jiných částí. Během jednoho týdne se může objevit na druhé straně zeměkoule. Dosud se vědci domnívali, že takto cestovat mohou jen mraky složené z lehčích skleníkových plynů, nyní studie ukázala, že jsou toho schopny i takovéto aerosolové mraky.
Za vznik asijského hnědého mraku může nejen znečistění z průmyslu velkých asijských měst, ale stejnou měrou také spalování biomasy a fosilních paliv. Situace by se měla dále diskutovat na summitu Země, který začne 26. srpna v jihoafrickém Johannesburgu.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud