Obrovský meteorit zásadně ovlivnil evoluci na Zemi

Sdílej
 
Obrovský meteorit, který před 65 miliony let zapříčinil vyhynutí dinosaurů, nebyl jediným takto velkým tělesem, které kdy spadlo na Zemi. Američtí vědci představili nedávno studii, podle níž dopadl na povrch naší planety meteorit ještě dvakrát větší, a to přibližně před třemi a půl miliardami let.

Vědci ze Stanfordovy univerzity v Kalifornii se domnívají, že před 3, 4 miliardy let dopadl na Zemi obrovský meteorit, měřící v průměru 20 kilometrů. Kam přesně dopadl není známo, žádný kráter nebyl dosud nalezen. Přesto však byly v Jižní Africe a Austrálii objeveny jeho domnělé úlomky. Po prozkoumání těchto kamenů bylo zjištěno, že vznikly před více než 3 miliardami let a že obsahují informace z doby vzniku naší sluneční soustavy.

Foto
Meteorit, pocházející pravděpodobně z pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem, dopadl na Zemi v době, kdy ještě veškerou souš tvořil jeden celek nazývaný Pangea. Z živých organizmů bychom zde v té době nalezli pouze bakterie.
Dopad měl podle zprávy vědců způsobit přílivové vlny několik kilometrů vysoké, které dočista obrátily naruby dno světového oceánu. Následující radikální změny životních podmínek zcela zásadně ovlivnily další evoluci života na naší planetě.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud