Družice SOHO pozoruje zánik malých komet

Sdílej
 
Astronomická družice SOHO, která již téměř deset let monitoruje Slunce ve vzdálenosti 1,6 milionu kilometrů od Země, zachytila také snímky 900 malých komet, které skončily v rozžhavené hmotě naší hvězdy. O většinu z těchto objevů se zasloužili amatérští astronomové, kteří důkladně prohlížejí snímky, které družice posílá do pozemního řídícího centra.

Astronomická družice SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) byla vypuštěn koncem roku 1995 a krátce nato byla umístěna do ideální stabilní pozice, kde může balancovat mezi gravitačními silami Země a Slunce. Zůstává tak vzdálená přibližně 1,6 milionu kilometrů od naší planety a neustále monitoruje Slunce.

Foto
Kromě tohoto hlavního cíle pořídila k dnešku také snímky zániku 900 malých komet, které ukončily svou pouť vesmírem v rozžhavené hmotě naší hvězdy. Astronomy toto číslo opravdu překvapilo, do startu družice SOHO bylo známo totiž jen 26 těchto případů.

O objev velké většiny těchto komet se zasloužili amatérští astronomové z celého světa, kteří důkladně analyzují fotografie, pořízené dalekohledy družice. Do toho programu se může zapojit každý, takže i vy se můžete stát objeviteli komety, i když v poslední fázi jejího života. Více informací můžete získat na adrese ares.nrl.navy. Dokonce byla vyhlášena i tipovací soutěž, kdy bude objevena „sebevražedná“ kometa s pořadovým číslem 1000.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud