Duny na marsu mohou obsahovat vodu

Sdílej
 
Vědci přišli s hypotézou, že uvnitř masivních písečných dun na Marsu je ukryto velké množství vodního ledu. K tomuto závěru dospěli porovnáním snímku ze Země s nejnovějšími fotografiemi z Marsu.

Jedna z těchto dun, které byly podrobeny pozorváním, je Duna Kaiser, tyčící se do výšky 475 m nad povrchem Marsu. Jedná se jednu z největších ve sluneční soustavě.

Existenci pevné vody na rudé planetě potvrdil již před třemi lety spektrometr GRS na americké sondě Mars Odyssey. Díky těmto objevům mohli vědci stanovit přibližnou mapu obsahu vody v půdě Marsu. Na detailní geologické mapě Marsu byly nyní identifikovány písečné duny jako další možná zásobárná vodního ledu. Tyto oblasti na severní polokouli planety mohou obsahovat téměř 40-50% vody. Polární ledové čepičky obsahují dokonce až 70% vody

Snímky pozemských polárních oblastí odhalily podobnost s dunami na Marsu. U pozemských dun, obsahujících zmrzlou vodu, jsou viditelné římsy a odkryté vyvýšeniny, které vystupují z ledu a sněhu. Voda totiž spojuje zrnka písku a zlepšuje jejich odolnost vůči erozi. Podobné rysy byly pozorovány i u dun na Marsu, proto se předpokládá, že jejich pevnost zvyšuje vodní led.

Pokud se tento objev potvrdí ještě dalším pozorováním a následnými analýzami, bude to mít zásadní význam pro budoucí mise na Mars s lidskou posádkou.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud