Noční safari

Noční safari
Sdílej
 
Když se první afričtí lovci vydávali do buše na lov lvů či levhartů, činili tak zásadně v noci. Vydal jsem se po jejich stopách, abych zjistil, jak to fungovalo.

Kočkovité šelmy totiž hledají kořist raději za tmy než za bílého dne. Jak adrenalinové může takové setkání být, jsem se přesvědčil na vlastní kůži hned první den svého pobytu v Botswaně.

Raněná lvice


Začátek mé druhé africké cesty (reportáže z první cesty z roku 2007 najdete na www.iabc.cz) začal dobrodružněji, než jsem si v nejodvážnějších snech představoval.

Po celodenním trmácení jsme v podvečer konečně přistáli v našem kempu Kwara blízko slavné delty řeky Okavango v Botswaně. Dřív než jsme vyrazili do terénu, musel každý z nás podepsat prohlášení, ve kterém přebíral veškerou odpovědnost za svoji případnou smrt.



Ničím nechráněný kemp se nacházel uprostřed buše a před třemi dny v něm naši průvodci našli stopy sedmi lvů.

Dodržování přísných bezpečnostních opatření bylo na místě. Rozhodl jsem se neplýtvat časem a se svým průvodcem Generalem jsme se hned ten večer vydali na safari. Po hodině jízdy jsme narazili na dvě lvice s mládětem.

General opatrně nasvítil svalnaté tělo majestátní šelmy - světlo se svezlo po očích a na okamžik spočinulo na jejím stehně. K mému překvapení tam měla obrovskou otevřenou rána. Raněná lvice! A namísto toho, aby se od vozu začala vzdalovat, vyrazila přímo ke mně. Pod návalem adrenalinu, v otevřeném autě bez dveří a se lvicí pár metrů od sebe jsem tiše zmáčkl spoušť...

Pět ztracených duší


Cestování v noci může být i nedobrovolné. Jednou jsme pronásledovali smečku psů hyenovitých a během divoké jízdy off road (mimo silnice) píchli jsme čtyři pneumatiky. Situace začala být vážná v noci, když jsme se vraceli do kempu s vědomím, že žádnou náhradní pneumatiku už nemáme. S hrůzou jsme očekávali zlověstné zasyčení. A bohužel se dostavilo uprostřed pláně s vysokou trávou. Pod rouškou tmy jsme vyskakovali z auta a dobře jsme věděli, že v okolí se může pohybovat lev nebo levhart. Hlídkovali jsme dvě hodiny s baterkami, než přijela náhradní duše. Ty vlastní jsme naštěstí uchovali netknuté.

Night gamedrive


Noční safari je jedna z nejlepších příležitostí, jak se setkat se zvířaty, která během dne nespatříte. Kromě velkých kočkovitých šelem jsou ve tmě aktivní např. krajta, hrabáč kapský, dikobraz, také vzácné šelmy jako serval, karakal nebo ženetka (čeleď cibetkovití). Během jízdy drží stopař svítilnu napájenou elektřinou z motoru a skenuje okolní krajinu. Mnoho zvířat má v oku tzv. reflektivní vrstvu, která umožňuje ostré noční vidění. Při kontaktu se světlem tato vrstva zazáří ve tmě jako drahokamy a stopaře na zvíře upozorní. Tato safari mají přísná pravidla – z bezpečnostních důvodů je zakázán osvit slonů, kopytníků nebo hrochů.

Autor

Jan Svatoš

 

Články odjinud