Vládli by nám dinosauři - Jak asteroid zachránil lidstvo

Vládli by nám dinosauři - Jak asteroid zachránil lidstvo
Sdílej
 
Víte, ve kterém lese byste měli mít opravdu velký strach? No přece v jurském a křídovém. V nich se proháněli ti největší a nejstrašnější dravci, jací kdy na Zemi žili. Jak by to vypadalo, kdyby asteroid nezachránil lidstvo a vládli by nám dinosauři?

 

Kdyby před 65. miliony lety nezasáhl naši planetu obří asteroid, možná by náš současný svět vypadal úplně jinak. Na Zemi by vládli inteligentní ještěři, zatímco člověk, pokud by vůbec existoval, by se krčil kdesi v podzemních „norách“ a jeskyních nebo se ukrýval v nejvyšších korunách stromů.

Ve volné přírodě by pro něj nebylo vůbec bezpečno - kromě vládnoucí rasy plazů by ho ohrožovala obří monstra, dravci, jací dnes nemají na Zemi obdoby.

Zvířata, která zapomněla vyhynout

Zvířata, která zapomněla vyhynout

Myslíte si, že je to pouhá fantazie? Není to tak jednoznačné - stačí, když si uvědomíte, že dinosauři úspěšně vládli na Zemi téměř 150 milionů let a v okamžiku katastrofy zdaleka nebyli na ústupu. Naproti tomu hominidé - tedy člověk a jeho přímí předkové - jsou tady sotva pět milionů let. A lidé moderního typu, ke kterým patříme i my, obývají Zemi necelých 120 tisíc let.

Dávný dopad asteroidu tak pro nás byl vlastně štěstím: vyhubil vládnoucí dinosaury a uvolnil místo pro vývoj nepatrných tvorů žijících skrytě v jejich stínu - mimo jiné savců a tím i lidí. My se díky tomu dnes nemusíme bát jít na procházku do lesa, protože tím nejhorším, co nás tam může ohrožovat, jsou komáři a klíšťata.

Vládli by nám dinosauři (ilustrační obrázek) •  archiv ABC

Největší a nejstrašnější dinosaurus:

O titul největšího a nejstrašnějšího dnes soupeří hned několik dravých dinosaurů. Ale soutěž mezi nimi můžeme klidně považovat za otevřenou - paleontologové totiž objevují a popisují stále nové druhy, takže není vyloučeno, že časem objeví dravce, kterému ti dosud známí nebudou sahat „ani po kotníky“.

Tyranosaurus rex

Tyranosaurus rex - důvěrně nazývaný T-rex - je rozhodně nejznámějším dravým dinosaurem. Byl popsán už v roce 1905 a v té době byl považován za největšího dravce, který kdy chodil po pevné zemi. Stal se hlavním hrdinou mnoha příběhů a filmů - nejvíc ho proslavil Spielbergův Jurský park.

12 metrů dlouhý Tyranosaurus Rex žil v Severní Americe na samém konci druhohor před 68 až 66 miliony let •  Profimedia.cz

Za popularitu tyranosaura nepochybně může i skutečnost, že byl poměrně hojný - množství tyranosauřích pozůstatků se nachází na území východní Asie (Mongolsko, Čína) a západních oblastí Severní Ameriky.

Období: před 67 - 65 miliony let

Délka: 12 metrů

Výška: až 6 metrů

Váha: 5 - 7 tun

Lebka tyranosaura: Klimatizace i drtička kostí

Lebka tyranosaura: Klimatizace i drtička kostí

Spinosaurus

Titul největšího dravce všech dob si T-rex udržel pouhých deset let. V roce 1915 byl podle nálezů v severní Africe popsán dinosaurus, jehož délku vědci odhadují až na rekordních 15 metrů! Podle neobvykle prodloužených obratlových trnů dostal jméno Spinosaurus, tedy trnitý ještěr.

 

Spinosaurus •  archiv ABC

Také Spinosaurus si zahrál v Jurském parku, v pokračování dokonce zápasil s Tyranosaurem. Ve skutečnosti se ale oba druhy nemohly setkat – nežily na stejném území a Spinosaurus žil na Zemi o nějakých 30 milionů let dříve.

Období: před 98 - 95 miliony let

Délka: 12 - 15 metrů

Výška: 6 - 8 metrů

Váha: 7 tun

Problémy s dinosaury: Stvoříme Jurský park?

Problémy s dinosaury: Stvoříme Jurský park?

Giganotosaurus

Další adept na titul největšího dravce na Zemi žil na území dnešní Patagonie v Jižní Americe. Do soutěže se ale zapojil poměrně pozdě, popsán byl totiž až v roce 1995. T-rex se tak rázem ocitl až na třetím místě, Giganotosaurus ho překonal nejen svou velikostí, ale i váhou.

Giganotosaurus •  archiv ABC

Období: před 112 - 90 miliony let

Délka: 13 - 14 metrů

Výška: 4 metry (v kyčlích)

Váha: 8 tun

Suchomimus

Do naší soutěže o největšího dravce určitě patří i dinosaurus, který byl v roce 1998 objeven a popsán v nigerské části Sahary. Téměř kompletní kostra (našlo se z ní 70 % včetně lebky) však patří nedospělému jedinci.

Suchomimus •  archiv ABC

A protože jde zatím o jediný nález tohoto druhu, skutečnou velikost dospělého zvířete můžeme jen odhadovat. Ale úctyhodné rozměry mláděte napovídají, že Suchomimus bude rovnocenným soupeřem ostatních obřích dravců.

Období: před 110 - 100 miliony let

Délka: 11 metrů (nedospělý jedinec)

Výška: 3,6 metrů (v kyčlích)

Váha: 5 tun

Carcharodontosaurus

Ostré zuby podobné žraločím daly jméno ještěru (Carcharius = žralok), jehož lebka a několik kostí byla objevena v severní Africe již v roce 1927. Nález byl ale během druhé světové války zničen.

Carcharodontosaurus •  archiv ABC

Teprve v roce 1996 byl - opět v severní Africe - objeven druhý jedinec tohoto plaza. A dokonce ještě větší, než byl ten původní ztracený. Carcharodontosaurus se tak rázem zařadil do soutěže o největšího dravce na Zemi a o další příčku odsunul slavného T-rexe.

Období: před 110 - 90 miliony let

Délka: 8 - 14 metrů

Výška: 3,6 metru (v kyčlích)

Váha: 6 - 8 tun

Allosaurus

Tento obrovský dravý dinosaurus asi nedosáhne na stupně vítězů, přesto se několika prvenstvími může pyšnit. Ze všech zde uvedených dravců je nejstarší a také byl jako první z nich popsán, a to již v roce 1877.

Před 150 miliony let byl Allosaurus nejobávanějším dravcem na Zemi •  archiv ABC

Mimo to patří mezi nejhojnější a nejčastěji nalézané dravé dinosaury. Dosud bylo nalezeno přes 60 kosterních pozůstatků, nejvíc jich pochází ze Severní Ameriky, našly se ale i v Portugalsku, v Tanzánii a v Austrálii.

Období: před 150 až 140 miliony lety

Délka: 12 metrů

Výška: 3 metry (v kyčlích)

Váha: 4,5 tuny

Mladí, draví a žraví: Dinosauří teenageři vytlačili konkurenci

Mladí, draví a žraví: Dinosauří teenageři vytlačili konkurenci

Draci versus dinosauři: Pohádka, nebo skutečnost?

Draci versus dinosauři: Pohádka, nebo skutečnost?

Proč vyhynuli dinosauři? Nepřežili ledové peklo

Proč vyhynuli dinosauři? Nepřežili ledové peklo

 

Články odjinud