Dinosauři se vracejí: Co vyprávějí staré kosti? + soutěž uvnitř

Dinosauři se vracejí: Co vyprávějí staré kosti? + soutěž uvnitř
Sdílej
 
První dinosauři se na Zemi objevili před více než 220 miliony lety. Na Zemi vládli dalších 160 milionů let, jejich nadvládu ukončil až pád asteroidu před 65 miliony lety.

 

Dinosauři ale ze Země nezmizeli úplně – jejich kosti pohřbené pod nánosy bahna, písku a kamení přečkaly na vhodných místech do dnešních dnů, aby současným vědcům vyprávěly miliony let staré příběhy.

 

Pátrání přímo detektivní

Vědci dnes dokáží z několika kostí zrekonstruovat vzhled celého dinosaura a vyčíst o něm neuvěřitelné množství informací. Tvar zubů jim prozradí, jak a čím se živil. Velikost lebky a mozkovny vypovídá o jeho inteligenci, očnice a nosní kůstky o tom, zda se orientoval spíš zrakem nebo měl skvělý čich. Kosti končetin a jejich kloubní spojení prozrazují, jakým způsobem a jak rychle se pohyboval. Různá poškození, deformace či zahojené zlomeniny vypovídají o jeho zdravotním stavu nebo dokonce o příčině jeho smrti.

 

Stroj času

Velikost kloubů, svalových úponů (na kosti vypadají jako drsnější plochá místa) a síla a tvar jednotlivých kostí poměrně přesně určují, jak mohutné svalstvo podpíraly. Díky tomu mohou paleontologové a anatomové zrekonstruovat celkový vzhled vyhynulého plaza. Kdysi jeho vzhled zachycovaly kresby zkušených malířů (u nás se těmito rekonstrukcemi pravěkých zvířat proslavil Zdeněk Burian). Dnes jejich práci nahradily počítače a trojrozměrná grafika.

Počítačoví dinosauři vypadají mnohem přesvědčivěji – jsou vlastně úplně jako živí. Počítačová animace je navíc dokáže rozpohybovat, a tak nás věrné modely dinosaurů ve skutečné velikosti nebo dokumenty ve formátu 3D přenesou jako stroj času ze současnosti o desítky milionů let zpátky – do doby, kdy na Zemi vládli dinosauři. A nebo - v případě modelů – je tomu právě naopak, dávní dinosauři ožívají v našem moderním světě.

 

 

Co o nich nevíme?

Ve zkamenělinách se nám dochovaly kosti, drápy a zuby, stopy, otisky šupin či peří, dinosauří hnízda s vejci a nevylíhnutými mláďaty v nich, někdy dokonce i obsah žaludku... Ale jak byli dinosauři zbarvení, to můžeme jen odhadovat. Pravděpodobně se jako současní plazi přizpůsobili prostředí, v němž žili. V pralese se maskovali zelenou barvou, na poušti pískovou, v horách byli spíš šedí... Ovšem jakou barvu měli jejich oči, nebo jakými hlasy se ozývali, to se asi nedozvíme nikdy a ani to nedokážeme odhadnout.

 

Raptor znamená dravec

V tomto čísle najdete papírový model supertanku Raptor - tedy dravce. Slovo raptor se proto dostalo i do názvu některých dravých dinosaurů ze skupiny dromeosaurů. Všichni určitě znáte velociraptora, jednoho ze zvířecích hrdinů filmů o Jurském parku. Filmoví tvůrci ho ovšem trošku předimenzovali – Velociraptor byl ve skutečnosti vysoký asi 60 cm a vážil kolem 20 kg. Adeptem na obávaného filmového dravce byl mnohem spíš největší druh z této skupiny dinosaurů, téměř dva a půl metru vysoký a až 700 kg těžký Utahraptor, který svou kořist páral drápem až 24 cm dlouhým.

 

Lego •  archiv

Soutěž: Vydejte se s námi do pravěku

V únoru zaútočí dinosauři na Prahu – konkrétně na O2 arénu, kde se představí deset druhů z různých období, včetně proslulého T-rexe nebo obrovského býložravého brachiosaura. Patnáct z vás může vyhrát dvě vstupenky na tuto velkolepou show, dalších 30 výherců získá archeologický set a na 50 dalších čeká dinosauří lego. Stačí, když správně odpovíte na naši otázku.

Soutěžní otázka

Asteroid, kterému se přičítá vyhubení dinosaurů před 65 miliony lety, dopadl

a) do Mexika

b) na Sibiř

c) do oblasti dnešní Sahary

 

Svou odpověd napište na korespondenční lístek a pošlete do 1. 2. 2010 na adresu: Redakce ABC, Komunarců 1584/42, Praha 7, PSČ 170 00, lístek označte heslem DINOSAUR a nezapomeňte uvést zpáteční adresu. Odpovídat můžete i prostřednictvím SMS zprávy ve tvaru DINOSAUR mezera odpověď (a, b nebo c) mezera jmeno mezera prijmeni mezera adresa mezera PSC na číslo 907 99 09. Cena 1 SMS je 9 Kč vč. DPH. Provozuje Ringier ČR, a.s.

Přesná pravidla soutěže najdete v tištěném ABC 2/2010 na straně 58.

Autor

-zde-

 

Články odjinud