Solární plachetnice: Doplachtíme k nejbližší hvězdě?

Solární plachetnice: Doplachtíme k nejbližší hvězdě?
Sdílej
 
Nejbližší hvězdná soustava Alfa Centauri se nachází více než 4 světelné roky daleko. Podle vědců bychom se k ní mohli dostat pomocí solárních plachetnic.

 

Současné sondy doletí k Měsíci za pár dní, k Marsu za několik měsíců a k Plutu jim to trvá devět let. Stále se ale pohybujeme pouze ve sluneční soustavě. Pokud bychom chtěli doletět k nejbližším hvězdám, trvalo by to desítky až stovky tisíc let. Vědci přemýšlejí, jak se dostat co nejrychleji alespoň k nejbližší hvězdě od nás. Proxima Centauri je přes 4 světelné roky daleko.  

Plachetnice už za 20 let?

Ruský miliardář Juri Milner v roce 2015 založil projekt Breakthrough Initiatives. Vloni společně s fyzikem Stephenem Hawkingem představili plachetnici StarShot. Sonda o velikosti poštovní známky s malou kamerou a laserovým komunikačním systémem by byla připevněna k plachtě o velikosti 4 × 4 metry. Asi tisícovka těchto plachetniček by byla vypuštěna z mateřské lodi a urychlena lasery ze Země na rychlost 60 000 km/s, což je 20 % rychlosti světla. K Proximě Centauri by letěly 20 let, což je jen dvakrát déle, než trvá současným sondám cesta k Plutu. Díky velkému počtu vypuštěných sond by také nevadilo, kdyby některé po cestě selhaly nebo byly zničeny.  

Zakladatel Breakthrough Initiatives Juri Milner •  Profimedia.cz

Sluneční pohon

Kromě laserů může být vesmírná plachetnice poháněna také tlakem slunečního záření. Podobné plachetnice se už testují. Známým příkladem je LightSail 1 od Planetární společnosti, která odstartovala v květnu 2015. Letos by ji měla následovat solární plachetnice LightSail 2. Plachta bude mít rozměry 5,6 × 4 metry. Tlak slunečního záření urychlí sondu za měsíc na rychlost 549 km/h. Za 16 měsíců to bude už o 8 556 km/h více. Nevýhodou sluneční plachetnice je pomalé zrychlování. Na druhou stranu si ale není potřeba palivo a ani výkonné lasery.

Kluzák nad Titanem: Když klasické sondy nestačí

Kluzák nad Titanem: Když klasické sondy nestačí

Jak ji zastavit?

Kromě "laserové plachetnice" existuje návrh vyslat k Proximě Centauri klasickou solární plachetnici o rozměrech 300 x 300 metrů. Cesta by trvala mnohem déle, ale návrh počítá s detailnějším průzkumem Proximy Centauri a její planety. K tomu ovšem potřebujeme sondu výrazně zbrzdit. Vědci chtějí využít toho, že Proxima Centauri je součástí trojhvězdy. Dvě větší hvězdy podobné Slunci obíhají okolo sebe a velmi daleko od nich se pak nachází třetí malá hvězda – červený trpaslík Proxima Centauri. Solární plachetnice by prolétla okolo všech tří hvězd. Stejně jako sluneční záření sondu urychlí, tak záření a také gravitace prvních dvou hvězd sondu přibrzdí. K prvním hvězdě by sonda dolétla za 95 let. K Proximě Centauri by to trvalo dalších 46 let.

Tělo a solární panely plachetnice LightSail •  Profimedia.cz

Jízdní řád

Zatímco Starshot může odstartovat kdykoliv, solární plachetnice s brzdícím plánem musí letět podle jízdního řádu. Je vhodné, aby v době příletu byly všechny tři hvězdy v jedné rovině. K tomu dochází z pohledu vnějšího pozorovatele jednou za necelých 80 let. Nejbližší vhodné seřazení hvězd je v roce 2115, což by znamenalo start za tři roky a to se jistě nestihne. Plachetnice k Proximě Centauri by tak odstartovala zřejmě až ke konci století.


Infografika: Cesta k Alfa Centauri

Infografika: Cesta k Alfa Centauri •  ABC

Solární plachetnice s plachtou 300 × 300 m by k systému Alfa Centauri přilétla po 95 letech rychlostí 13 800 km/s. Tlak záření prvních dvou hvězd by sondu zbrzdil na rychlost 1300 km/s. K Proximě Centauri by cesta trvala dalších 46 let.

Proxima b

V loňském roce byla u Proximy Centauri objevena planeta Proxima b. Je nejméně o třetinu hmotnější než Země a okolo hvězdy oběhne jednou za 11 dní. Proxima Centauri je ale červeným trpaslíkem, vyzařuje méně záření, takže na planetě by mohly být podmínky k životu.

Velký raketový třesk: Temné kapitoly dobývání kosmu

Velký raketový třesk: Temné kapitoly dobývání kosmu

Druhá Země? Na Enceladu může být život

Druhá Země? Na Enceladu může být život

Tvrdé přistání: Návraty kosmických lodí

Tvrdé přistání: Návraty kosmických lodí

 

Články odjinud