Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce
Sdílej
 
Společnost Blue Origin má v plánu postavit jednu z největších raket v historii a pravidelně létat na Měsíc. Dokonce už začala uvažovat o stavbě lunární základny!

 

Vesmír soukromé firmy láká. Už nechtějí být jen dodavateli NASA a dalších kosmických agentur - při dobývání kosmického prostoru chtějí hrát hlavní roli. Jednou z firem, které mají opravdu velké ambice, je Blue Origin šéfa Amazonu Jeffa Bezose. Už několik let testuje opakovaně použitelný systém New Shepard pro vynášení turistů do vesmíru. Za pár let chce dokončit obří raketu New Glenn a na začátku příštího desetiletí dopravovat náklady na Měsíc a také zpět.

Inspirace historií

Prvním člověkem ve vesmíru byl 12. dubna 1961 Jurij Gagarin. Víte, kdo byl prvním Američanem ve vesmíru? Odpověď je trochu složitější. Alan Shepard 5. května 1961 letěl po balistické křivce. Nakoukl do vesmíru, ale na oběžnou dráhu se nedostal. To udělal až John Glenn 20. února 1962. Blue Origin své rakety pojmenovala právě po těchto dvou astronautech. New Shepard do vesmíru také jenom nakoukne, New Glen už bude plnohodnotnou vesmírnou raketou.

Start rakety New SHepard projektu Blue Origin •  Blue Origin

New Shepard

Blue Origin testuje raketu New Shepard už od roku 2015. Od příštího roku by mohla létat s vesmírnými turisty, kteří zažijí stejné pocity jako opravdoví astronauti. Nastoupí do kapsle na vrcholu rakety New Shepard a čeká je start z texaské základny. Motor rakety bude pracovat 2,5 minuty. Poté se odpojí a přistane v místě startu. Kapsle však bude pokračovat setrvačností až do výšky 100 kilometrů. Turisté zažijí stav beztíže, uvidí zakulacenou Zemi přes metr velká okna a nakonec pohodlně přistanou nedaleko místa startu. O skutečný výlet do vesmíru s obletem Země tedy nepůjde.

New Glenn: Raketa projektu Blue Origin •  Blue Origin

New Glenn

Současně Blue Origin pracuje na superraketě New Glenn. Raketa bude dostupná minimálně ve dvou základních verzích – dvoustupňová a třístupňová. Výška rakety bude 82 až 95 metrů, což z ní udělá jeden z největších vesmírných nosičů v historii. O pohon prvního stupně se postará sedm motorů BE-4 na kapalný kyslík a metan. Jakmile obří první stupeň splní svůj úkol, raketa se rozpojí. Druhý a případně i třetí stupeň budou pokračovat s nákladem do vesmíru. První stupeň pomocí zbytku paliva a motorů přistane na lodi pár desítek kilometrů od místa startu. Poté ho půjde znovu použít. První start má proběhnout v roce 2021. Blue Origin už má i prvního zákazníka: New Glenn vynese telekomunikační družici od firmy Eutelsat.

Měsíc láká k přistání: Podaří se to letos?

Měsíc láká k přistání: Podaří se to letos?

Vzhůru na Měsíc

New Glenn má firmě Blue Origin otevřít dveře na Měsíc. Firma chce do příštího desetiletí připravit kosmickou loď Blue Moon (Modrý Měsíc). Přesná podoba lodi zatím není známá, ale mohla by se podobat lunárnímu modulu z programu Apollo. Na povrch Měsíce dokáže Blue Moon dopravit několik tun zásob pro případnou lunární základnu. Prvním cílem má být kráter Shackleton, který se nachází nedaleko jižního pólu Měsíce. V těchto oblastech se na povrchu Měsíce vyskytuje velké množství vodního ledu, který je smíchán s měsíční horninou zvanou regolit. Vzorek hornin a ledu chce Blue Origin dopravit zpět na Zemi k prozkoumání..

Lepší než Mars

Logickým završením plánů na dobytí Měsíce (a také Marsu) je stavba základny. Měsíc má oproti Marsu řadu výhod: Je mnohem blíže. K rudé planetě je kvůli postavení obou planet možné letět jen jednou za dva roky a cesta trvá několik měsíců. Signál z planety letí na Zemi až 20 minut, což komplikuje komunikaci. U Měsíce tyto problémy odpadají. Cesta trvá pár dní a zpoždění signálu je přes sekundu. Měsíc prakticky nemá atmosféru, takže pro přistání není potřeba tepelný štít. Nižší gravitace rovněž umožňuje start s menším množstvím paliva než z Marsu.

Lunární základna na Měsíci •  NASA/GSFC/Arizona State University

Základna: Vytištěná, nebo v podzemí?

Některé výhody Měsíce se ale současně projeví jinde jako nevýhody. Neexistence atmosféry i magnetického pole znamená, že lunární základna nebude chráněna před dopady mikrometeoroidů a škodlivým zářením. Některé návrhy proto předpokládají, že by se základna mohla vybudovat pod povrchem, což je poměrně složité. Už dnes se však pracuje na velkých 3D tiskárnách, které by moduly pro stanici vytiskly přímo z místních hornin. Dalším problémem bude energie. Měsíc se okolo své osy otáčí pomalu: Den i noc trvají přibližně dva týdny, což komplikuje napájení pomoci solárních panelů. Mezi dnem a nocí také dochází k obrovským teplotním rozdílům od -170 do 120 stupňů Celsia. Požadavky na izolaci základen by tedy byly opravdu mimořádné.

Vesmírná architektura: Češi staví pro NASA

Vesmírná architektura: Češi staví pro NASA

Co chce NASA

V současné době neexistují konkrétní plány na stavbu lunární základny některou kosmickou agenturou, mezi nimiž zaujímá čelní místo americká NASA. Ty místo toho diskutují o nástupci Mezinárodní kosmické stanice (ISS), který už nemá být na oběžné dráze Země, ale Měsíce! K průzkumu Měsíce ale nebude příliš vhodná. Okolo Měsíce bude obíhat po elipse ve vzdálenosti 1500 až 70 000 km. Speciální dráha umožní nepřetržitou přímou komunikaci se Zemí a na solární panely bude neustále dopadat sluneční záření. Stanice má být přípravou pro let na Mars.  


Měsíční lákadla

Náš vesmírný soused sice vypadá nudně a pustě, ale nabízí obrovské množství příležitostí. Na povrchu Měsíce bychom mohli postavit astronomické dalekohledy, které by nerušila atmosféry a na rozdíl od dalekohledů umístěných na oběžné dráze by bylo možné je opravovat. Kromě by se tu samozřejmě daly odzkoušet technologie, které (snad) později uplatníme na Marsu, provádět výzkum Měsíce nebo kosmického záření.

Mourrison má jasno ;) •  ABC

Zdroj surovin

Na Měsíci lze ale také těžit! Právě jeho suroviny jsou největším lákadlem pro soukromé firmy. Americká firma Moon Express chce už za tři roky přivést vzorky Měsíce zpět na Zemi. Japonská společnost ispace chce zase těžit vodu, která by měla být především v oblasti pólů. Vodu samozřejmě nebudou dopravovat na Zemi, i když láhev měsíční vody by byl nepochybně velmi zajímavý produkt. Lepší je vodu prodávat lunární základně. Nebude jí potřeba hodně, lunární základna bude mít promyšlený systém recyklace vzduchu i vody. Vzácná tekutina však může mít i jiné využití. Voda je přece vodík a kyslík, prvky, které se používají k pohonu kosmických raket. Na Měsíc by se mohly těžit také drahé kovy jako iridium, palladium a platina.

Energie budoucnosti?

Největším lákadlem na Měsíci je ale helium-3. Jedná se o zvažované palivo pro jadernou fúzi. Budoucí zdroj energie pro lidstvo má napodobovat děje uvnitř hvězd. Jaderná fúze ale zatím není k dispozici a ani s heliem-3 to není jednoduché. Jeho těžba na Měsíci bude složitá nejen technologicky ale také na trpělivost. Pro získání jedné tuny bude nutné vytěžit miliony tun měsíční horniny!


Dva soupeři: Elon Musk a Jeff Bezos

Jeff Bezos: Největší konkurence Elona Muska •  Blue Origin

Elon Musk stál u zrodu platebního systému PayPal a také automobilky Tesla, který vyrábí elektrická auta. V roce 2002 založil firmu SpaceX. V současné době provozuje raketu Falcon 9, chystá silnou raketu Falcon Heavy. Firma také provozuje bezpilotní loď Dragon, s níž dopravuje zásoby na ISS. Chystá se i pilotovaná loď. V příštím roce chce poslat na oblet Měsíce dva kosmické turisty a v dalších letech začít posílat lidi na Mars.

Jeff Bezos (na obrázku) je zakladatelem a šéfem obřího internetového obchodu Amazon. Jeho firma ale dnes vydělává třeba také na poskytování cloudových řešení. Blue Origin založil v roce 2000.


Základna Měsíční údolí: První krok kolonizace vesmíru?

Základna Měsíční údolí: První krok kolonizace vesmíru?

Dobývání vesmíru patří 3D tisku: Tiskárny budou vyrábět motory i lunární základny

Dobývání vesmíru patří 3D tisku: Tiskárny budou vyrábět motory i lunární základny

Poletíme na Mars? Dobytí rudé planety

Poletíme na Mars? Dobytí rudé planety

 

Články odjinud