Existují vodní světy? Možná blíže, než si myslíte

Existují vodní světy? Možná blíže, než si myslíte
Sdílej
 
Jedna část filmu Interstellar se odehrává na planetě pokryté jen vodou. Mohou ve vesmíru existovat podobné vodní světy?

 

Planeta musí okolo své hvězdy obíhat v ideální vzdálenosti (tzv. obyvatelné oblasti), aby na jejím povrchu mohla být teplota tak akorát k udržení vody v kapalném skupenství. Samozřejmě jen samotná vzdálenost od hvězdy nestačí. Planeta musí být podobně velká jako Země a mít vhodné složení atmosféry. Z Venuše nedělá pekelný svět jen menší vzdálenost od Slunce, ale zejména složení atmosféry, která na vytváří mohutný skleníkový efekt.

Podle některých vědců bude většina planet v obyvatelné oblasti u cizích hvězd vodními světy. Na podobných planetách by mohl existovat život, ale nesmíme zapomenout, že složitější formy života se na Zemi vyvinuly na souši.

Jak nakazit planetu životem: Život může cestovat v asteroidech

Jak nakazit planetu životem: Život může cestovat v asteroidech

Může být naše planeta s několika velkými kontinenty vzácností? Zatím to nevíme. Planet u cizích hvězd už známe několik tisíc, některé z nich jsou i v obyvatelné oblasti, ale většinu z nich nevidíme. Objevujeme je pouze nepřímo prostřednictvím vlivu na mateřskou hvězdu. V budoucnu bychom ale mohli kontinenty od oceánu rozlišit. Pevnina odráží jiné množství světla než obří vodní plocha. Změny jasnosti v průběhu rotace planety by mělo jít v budoucnu pozorovat.

Vodní světy za humny?

Vodní světy ale mohou být blíže, než si možná myslíte. Přímo ve sluneční soustavě!  Samozřejmě nemyslíme planety pokryté jedním obřím oceánem, ale podpovrchové oceány.

Hluboko pod povrchem některých měsíců obřích planet mohou být hluboké oceány. Příkladem jsou Jupiterovy měsíce Ganymed, Europa a možná i Callisto. Všechny tyto tři měsíce společně s měsícem Io můžeme vidět už v malém dalekohledu. Nejvíce informací o nich získala sonda Galileo v 90. letech. Na další robotické průzkumníky si musíme počkat.

Dalším z měsíců, který může mít pod povrchem oceán, je Saturnův Titan. Sonda Cassini, jejíž mise nedávno skončila, u něj objevila ledové výtrysky. Podle vědců je jejich zdrojem právě podpovrchový oceán. Zkoumáním složení těchto výtrysků se můžeme o možném oceánu dozvědět podrobnější informace. Je to jeden z mála způsobů, protože oceány budou možná i několik desítek kilometrů hluboko a dostat se k nim nebude vůbec snadné.

Vodní světy: Planety bez kontinentů

Vodní světy: Planety bez kontinentů

Astronomové odhadují vysokou pravděpodobnost zombie ve vesmíru!

Astronomové odhadují vysokou pravděpodobnost zombie ve vesmíru!

Další tajemství blízkého vesmíru: Moře lávy na Měsíci?

Další tajemství blízkého vesmíru: Moře lávy na Měsíci?

 

Články odjinud