Rudý rampouch: Asteroid 'Oumuamua

Rudý rampouch: Asteroid 'Oumuamua
Sdílej
 
Vloni na podzim astronomové objevili první asteroid, který nepochází ze sluneční soustavy. A navíc vypadá dost podivně!

 

Objekt A/2017 UI, který vědci identifikovali jako vůbec první známý mezihvězdný asteroid, nás minul v polovině října loňského roku. A protože ho objevil havajský dalekohled PanSTARRS 1, dostal později pěkné havajské jméno `Oumuamua. V překladu to znamená posel přicházející z dálky. Znak před O ve jméně `Oumuamua je takzvaná okina a jméno by mělo být vyslovováno: H O u mu a mu.

Krátký pobyt

'Oumuamua  k nám přilétl ze směru souhvězdí Lyry, pravděpodobně od některé blízké dvojhvězdy. V takovém systému dvě hvězdy obíhají okolo sebe. 'Oumuamua mohl vzniknout u jedné z nich a gravitace té druhé ho vyhodila do kosmického prostoru. Na začátku září asteroid prolétl okolo Slunce a pět dní před svým objevem minul Zemi ve vzdálenosti 24 milionů kilometrů. Během krátkého průletu jej stačil prozkoumat jak Hubblův kosmický dalekohled, tak i největší pozemské dalekohledy světa. Nyní už 'Oumuamua zase mizí v hlubokém vesmíru: V květnu překoná oběžnou dráhu Jupiteru a v roce 2022 dráhu Neptunu.

Oumuamua: Zvláštní asteroid nebo výtvor jiné civilizace?

Oumuamua: Zvláštní asteroid nebo výtvor jiné civilizace?

Podivný tvar rampouchu

Astronomové znají asi 750 tisíc asteroidů, které vznikly ve sluneční soustavě. Jen u části z nich dokážeme alespoň přibližně určit tvar. Většinou se podobají bramborům nebo burským oříškům. 'Oumuamua je moc malý a daleko, abychom viděli na jeho povrchu detaily nebo pozorovali jeho tvar. Zkoumat jej můžeme jen díky tomu, že odráží sluneční světlo. 'Oumuamua se otáčí okolo své osy a protože nemá tvar koule, ukazuje nám větší či menší část svého povrchu a tím se mění jeho jasnost. Podle Evropské jižní observatoře se jeho jasnost mění v poměru 1:10, což znamená, že může mít až 10krát větší délku než šířku. Svým tvarem připomíná rampouch o délce 200 až 400 metrů. 

'Oumuamua pravděpodobně přiletěl od některé blízké dvojhvězdy •  NASA

Kamenný svět

'Oumuamua zřejmě bude mít načervenalé zbarvení. Příčinou jsou dlouhodobé účinky kosmického záření v mezihvězdném prostoru. Tvar má podobný rampouchu, ale je z vody? Úplně na začátku se vědci domnívali, že se jedná o mezihvězdnou kometu. Z tělesa se ale po průletu okolo slunce nezačal uvolňovat led a prach, jak je u komet obvyklé. 'Oumuamua tak bude spíše kamenným světem, ale některá pozorování nevylučují, že by mohl mít ledové jádro.

Jsme ve vesmíru sami? Astronomové hledají mimozemské civilizace

Jsme ve vesmíru sami? Astronomové hledají mimozemské civilizace

Poslední možnost

Podobně jako 'Oumuamua by mohla vypadat i průzkumná mise mimozemské civilizace. Mimozemšťani jsou ale vždy až ta poslední možnost a nic nenasvědčuje tomu, že by asteroid nebyl přírodního původu. Astronomové na něj dokonce namířili radioteleskopy, ale žádné signály nezachytili.


'Oumuamua: Chytíme ho?

Raketa BFR od SpaceX se po vynesení nákladu dokáže vrátit zpět na Zem •  Space X

Někteří vědci navrhují postavit sondu a první mezihvězdný asteroid dohnat a prozkoumat. Mohlo by se to povést? Stavba sondy by trvala pár let, během nichž se `Oumuamua dostane až někam do oblasti, kde se pohybuje Pluto. Pokud bychom jej chtěli dohnat, potřebovali bychom technologie, které zatím nemáme – například sluneční plachetnici. Vhodným nosičem by mohla být raketa BFR, kterou chystá firma SpaceX pro lety na Mars. Ani její silné metanové motory Raptor by ale nestačily: Sonda by musela využít gravitační impuls, který by poskytl průlet okolo Slunce a Jupiteru. Což znamená, že bychom ji museli také dobře obrnit, protože těsný průlet okolo Slunce není žádná legrace. Sonda by prolétla jen asi 2 miliony km od žhavé sluneční náruče. Pokud by všechno vyšlo a sonda odstartovala v roce 2025, dohnala by asteroid za 14 let - ovšem za předpokladu, že by se pohybovala 4krát rychleji, než dnes letí sonda Voyager. Při reálnější rychlosti by k cíli dolétla v roce 2051.

První mezihvězdný asteroid mizí v dáli: Můžeme ho zachytit?

První mezihvězdný asteroid mizí v dáli: Můžeme ho zachytit?

Stephen Hawking a jeho podivuhodný komiksový vesmír

Stephen Hawking a jeho podivuhodný komiksový vesmír

Galactic Pioneers: Únik z vesmírné pasti

Galactic Pioneers: Únik z vesmírné pasti

Klíčová slova:
technika, asteroid, vesmír, Oumuamua
 

Články odjinud