Vytvořte si vlastní planetu

Vytvořte si vlastní planetu
Sdílej
 
V nové hrě NASA Extreme Planet Makover si můžete zahrát na Boha.

Vědci jsou na lovu exoplanet umožňující život. Bohužel i přes spousty nashromážděných dat a kvalifikovaných odhadů nikdo nikdy neuvidí, jak tyto vzdálené světy vypadají ve skutečnosti. Zbývá nám tedy věřit kreativním konceptům odborníku z NASA. Ti nedávno vytvořili interaktivní webovou hru, ve které si můžete za pomoci své vlastní představivosti vytvořit obyvatelný svět.

Hra pochází z Laboratoře proudového pohonu zabývající se vývojem pohonných jednotek pro sondy a letouny NASA a dovoluje vám vytvořit exoplanetu za použití předdefinovaných vlastností planet Mars, Země a Gliese 581d - skalnaté "super Země" od nás vzdálené 20 světelných let.

K Zemi se blíží asteroid, jak zabránit apokalypse?

K Zemi se blíží asteroid, jak zabránit apokalypse?

Pohráváním si s velikostí planety, věkem a vzdáleností od hvězdy se snadno dozvíte zajímavé lekce o planetární vědě, konkrétně proč je tak těžké najít další planetu obyvatelnou pro lidstvo.

Přiblížíte svou planetu moc blízko hvězdě, veškerá voda se vám vypaří a zbyde vám "šutr" bez života. Udělejte hvězdu příliš studenou a celá planeta zamrzne. Když bude váš svět moc velký, atmosféra se stane příliš hustou a svět se změní v plynného obra. Většina rozhodnutí povede do ne příliš lákavých výsledků typu sněhová koule a horký brambor.

Až vás přestane hra na Boha bavit, můžete si její obrázek pár kliky stáhnout.

Hra se jmenuje Exteme Planet Makeover a najdete ji na planetquest.jpl.nasa.gov.

Obří černá díra v akci

Obří černá díra v akci

Klíčová slova:
vesmir, exoplaneta
 

Články odjinud