Záhadné fotografie: Přistáli Američané vůbec na Měsíci?

Záhadné fotografie: Přistáli Američané vůbec na Měsíci?
Sdílej
 
Ticho přeruší slova velitele mise Apollo 11 - Neila Armstronga: "Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo." Píše se 21. červenec 1969, když americký astronaut jako první člověk vstupuje na měsíční povrch. Jenže proč podle některých názorů Američané Měsíce nikdy nedosáhli! Jak to bylo?

Hlavním cílem amerického kosmického programu Apollo, jenž probíhal v šedesátých a na počátku sedmdesátých let minulého století, bylo přistání lidí na Měsíci. Další metou byl průzkum této přirozené oběžnice Země.

Podle představitelů NASA se obojí podařilo: Jako první měsíčního povrchu dosáhla posádka Apolla 11, jako zatím poslední Apolla 17. Tím Američané ve vesmírném závodě předběhli tehdejší konkurenční sovětské vědce, pokoušející se marně o totéž. Ale nebylo vše jinak?

Proč mají stíny jiný směr? •  NASA

Armstrong přistál ve studiu?

Podle kontroverzní teorie, kterou mezi široké masy rozšířil v roce 1974 americký autor Bill Kaysing, mělo být přistání na Měsíci na přání NASA zfalšováno hollywoodskými filmaři. Americký autor v knize Nikdy jsme nebyli na Měsíci: Americký třicetimiliardový podvod tvrdí, že lidé na Měsíci nikdy nepřistáli. Veřejnost byla prý oklamána kvůli propagaci USA a zdůraznění jejích kosmických úspěchů.

Mají tomu mimo jiné nasvědčovat údajné nesrovnalosti na některých fotografiích z Měsíce. Například na snímku z mise Apollo 11, na němž Armstrong s velitelem lunárního modulu Buzzem Aldrinem upevňují americkou vlajku, je stín druhého jmenovaného značně delší než Armstrongův. Na jiných fotkách jsou stíny rozdílně dlouhé. Jak je to možné, pokud podle odborníků bylo jediným zdrojem světla na Měsíci vzdálené Slunce? Podle zákonů optiky tedy musí být délka stínů stejná.

Kdo svítil na vlajku?

Bylo tedy použito umělé nasvícení nebo dodatečná retuš snímků? Na jiné fotografii z mise Apollo 11 je vidět stojící Aldrin, na jehož levé rameno dopadají sluneční paprsky, přesto je jeho pravá strana výrazně světlá. Tradičním vysvětlením je, že světelné rozdíly vytváří zbrázděný měsíční povrch. Jenže dá se pomocí tohoto jevu vysvětlit i následující snímek z mise Apollo 15?

Na této fotce vidíme naprosto zřetelně velmi světlou americkou vlajku a pod ní nápis United States, přestože její okolí je mnohem tmavší! Byla kýmsi z NASA dodatečně zesvětlena? Stejně zvláštní má být i neviditelnost hvězd na fotkách z Měsíce. "Vždyť mají být vidět, pokud na Měsíci není atmosféra," tvrdí příznivci měsíčního podvodu.

Tajemné objekty

Tento názor však ignoruje světelné podmínky na Měsíci. Sluneční světlo, odražené od jeho povrchu totiž znemožňovalo vidět i fotografovat hvězdy. Proto nejsou vidět ani na snímcích z lunárních misí. Stejně tak není záhadou nepřítomnost kráterů na snímcích pod lunárním modulem.

Vzhledem k slabé lunární gravitaci, nepřítomnosti vzduchu a tvrdému měsíčnímu povrchu nemohlo krátké přistání modulů vytvořit na měsíčním povrchu prohlubně. Určitou nejasností však zůstává, proč na některých lunárních snímcích jsou objekty, u nichž nelze rozeznat jejich původ.

Podle některých kontroverzních názorů se jedná o studiové předměty, vytvářející dojem skutečného Měsíce. Na jednom ze snímků lze například rozeznat kámen, na němž je jakýsi znak, připomínající písmeno C. Na jiných fotkách překrývají zaměřovací kříže fotoaparátů jiné předměty, přestože kříže by měly být vidět vždy celé!

Záhadný vzkaz z vesmíru: radiový signál Wow!

Záhadný vzkaz z vesmíru: radiový signál Wow!

Záhada vyřešena?

Šlo tedy o dalekosáhlý podvod? Na odborníky z NASA prý tlačil čas při kosmickém závodě o dobytí Měsíce s komunistickým Sovětským svazem, a proto prý celý pobyt astronautů na Měsíci nahráli. Tato hypotéza má však až příliš slabých míst.

Podobný megalomanský trik by totiž zcela jistě zaznamenali špionážní družice i odborníci na kosmické lety ze Sovětského svazu, jehož političtí představitelé by si americký debakl nenechali pro sebe. Navíc by bylo nutné oklamat i diváky startů nosných raket, vzlétajících z Kennedyho vesmírného střediska, stejně jako stovky radioamatérů a astronomů po celém světě...

Navždy mlčet by museli i tisíce specialistů, kteří by byli do podobného podvodu nutně zapojeni. Opět je jedna zdánlivá záhada vyřešena? Přestože tedy Američané na Měsíci přistáli, jejich mise stále obklopuje několik tajemství. Zdá se, že některé lunární snímky mohly být retušovány. Mělo na nich být něco skryto očím veřejnosti?

Nan Madol: Tajemné město postavené obry (FILM)

Nan Madol: Tajemné město postavené obry (FILM)

Na hranici světů: Nalezneme v kosmu mimozemšťany?

Na hranici světů: Nalezneme v kosmu mimozemšťany?

Klíčová slova:
NASA, mesic, Apollo
 

Články odjinud