Legoví robůtci: soutěž mladých inženýrů

Legoví robůtci: soutěž mladých inženýrů
Sdílej
 
Jaké to je navrhnout, zkonstruovat a naprogramovat roboty, kteří bez lidské asistence dokáží napravovat kosti, vložit do srdce kardiostimulátor nebo rozšířit zúženou tepnu?

Každý rok proti sobě soutěží týmy mladých vědců a inženýrů, kteří z legových kostek a elektronických součástek vyrábějí programovatelné roboty schopné řešit různé úkoly. Soutěž se jmenuje First Lego League a koná se v několika kolech po celém světě. Naši účastníci mají možnost probojovat se z českého a moravského finále do středoevropského kola a v případě úspěchu dokonce do celosvětového finále.

Každý ročník je tematicky zaměřen na podstatný globální problém, podle něhož jsou pro roboty připraveny úkoly. Minulý ročník byl kupříkladu na téma Doprava a ekologie a letos se soutěžilo pod heslem Body Forward ve jménu medicíny.

Nejsou to ale pouze roboti plnící složité úkoly, kteří rozhodují o úspěchu či neúspěchu vědeckého týmu. Účastnící Lego League si musejí připravit vědeckou prezentaci na předem dané téma, co nejlépe roboty nadesignovat a také prokázat schopnost spolupracovat se svými kolegy.

Pro voko: Semínkový hit na Expu

Pro voko: Semínkový hit na Expu

Co jsme viděli ve finále?

Dohromady s fotografem jsme v sobotu 6. listopadu vyrazili do pražského Domu techniků na české finále. Účastnilo se ho celkem 9 družstev z Čech a 1 z Jeseníku. Nejzajímavější částí dne samozřejmě byly souboje robotů. Během 150 sekund měli dokončit co nejvíce z úkolů.

Už na první pohled byli roboti velice sofistikovaní, prostě jako od skutečných profesionálů, a úlohy řešili na jedničku. Na přípravu měly týmy totiž asi 2 měsíce – k dispozici měly detailní plán hrací plochy i seznam úkolů. Připravily si jak víceúčelové roboty, tak i specializované pašáky, kteří svými "fyzickými" dispozicemi hravě překonali časy konkurentů.

V pražském finále zvítězil dle předpokladů jesenický tým, který byl do českého finále zařazen kvůli přetlaku v moravské části. Mezi prvními třemi skončil ve všech kategoriích a v té nejdůležitější (bitvách robotů) dokonce zvítězil. Není divu, vždyť mají fůru zkušeností z mezinárodních kol minulých ročníků.

Jaké měli roboti úkoly?

Jaké měli roboti úkoly? •  Honza Mudra

1. Zlomená ruka

Zlomená kost je nepříjemné, ale pořád snadno opravitelné zranění. Většina soutěžících ji bez problémů napravila.

2. Kostní most

Na tomto místě museli soutěžící vložit do nohy kostní most a pohnout nohou tak, aby odpálila míč do brány.

3. Krvinky

Přemístění injekční stříkačky do startovní zóny a oddělení bílých krvinek od červených patřilo k bezproblémovým úlohám.

4. Nemocné buňky

Před začátkem kola může rozhodčí otočit nemocné buňky (černé dílky), aby "koukaly" směrem do hřiště. Robot je uzdraví jejich otočením.

5. Protetická ruka

Uchopit patent protetickou rukou patřilo mezi zajímavé úkoly. Nejlíp na problém vyzrál jesenický tým, když vyrobil obrovskou vystřelovací ruku, která zvládla misi během několika sekund.

6. Srdeční záplata

Bylo třeba dostat záplatu na srdce.

7. Kardiostimulátor

Lidské tělo je složitý mechanizmus, který nemůže fungovat bez srdce. Našemu pacientovi však vypovědělo službu, a roboti ho tudíž museli podpořit kardiostimulátorem.

8. Oprava nervu

Pohnutím vstupního nervu na západní straně mozku soutěžící zjistili, který nerv na východní straně mozku přenáší signál.

9. Ovládání předmětů pomocí myšlenek

Zde měli roboti za úkol otevřít dveře pohnutím vstupního nervu na jižní straně mozku.

10. Dávkování léků

Z dávkovače roboti oddělovali modré a bílé léky, růžové nechali v dávkovači. Zásobník s modrými a bílými léky poté přesunuli do zóny pacienta.

11. Citlivost

Úkolem bylo dostat závaží do zdvižené pozice lehkým zatlačením na modrý dílec.

12. Rychlá pomoc

Dostane se doktor a biomedicínský inženýr k pacientovi včas?

13. Bionické oko

Roboti museli pohnout alespoň jedním bionickým okem tak, aby se dotýkalo horní části těla osoby uprostřed hracího pole.

14. Zúžená tepna

Zde museli soutěžící rozšířit zúženou tepnu vložením výstuhy.

Elektromobil není žádný louda

Elektromobil není žádný louda

Fantastické mrakodrapy

Fantastické mrakodrapy

Klíčová slova:
legoleague
 

Články odjinud