Layar: rozšířená realita

Layar: rozšířená realita
Sdílej
 
Nad internetem v mobilu naše babičky kroutí hlavou. Brzy si ji nejspíš ukroutí, propojení skutečného světa a virtuální reality je totiž na dosah ruky.

O rozšířené realitě, která by umožňovala plynulé propojení fyzické a virtuální reality, se mezi technologickými vizionáři šeptá už přes dvacet let. Opravdový pokrok ale přichází až nyní. Za průkopníka rozšířené reality je považován Google Street View, který umožňuje komukoli s připojením na internet procházet se ulicemi světových metropolí. Ale i ten bude brzy passé. Nejnovějším hitem je mobilní prohlížeč Layar, který odborníci vyhlásili technologickým průkopníkem pro letošní rok.

Okem kamery

Tento program, který navrhli nizozemští programátoři pro operační systém Android, dovede čočkou foťáku snímat město a přidávat k němu další digitální vrstvy (odtud název Layar). Třeba bližší informace o tom, co najdete kolem sebe - kdy byl postaven tenhle most, po němž kráčíte, jaký film budou promítat v kině, které právě míjíte. Ale nejen to. Layar umožňuje vykreslovat grafické kulisy. Můžete zamířit na staveniště a podívat se, jak bude vypadat hotová budova. Nic vám nebrání, abyste třeba Pražský hrad překreslili na kosmodrom nebo nechali na špičce Eiffelovky balancovat slona. Digitální město ožívá. Zbývá jen vyřešit, jak to uděláme, abychom do sebe nevráželi, až budeme chodit ulicí s čely skloněnými k mobilům?

Smradlavá energie

Smradlavá energie

7 českých vynálezů: Od lodního šroubu ke kontaktním čočkám

7 českých vynálezů: Od lodního šroubu ke kontaktním čočkám

Klíčová slova:
layar
 

Články odjinud