Pásový trhač: kříženec segwaye, tanku a skateboardu

Pásový trhač: kříženec segwaye, tanku a skateboardu
Sdílej
 
Projede všude, vejde se všude a ještě je s ním legrace. Málokdy se podaří vyvíjet vozítko pro armádu, které už od počátku vypadá jako secsakramentsky zábavná věc.

Znáte Segway? Takovou tu zvláštní věc se dvěma koly a řídítky, která vypadá, že když na ni vylezete, spadnete? Respektive se překlopíte a natlučete si nos? Díky balíku gyroskopů a senzorů se to nestane. Takže můžete pohodlně a snadno jezdit fyzikálním zákonům navzdory. Ovšem do terénu Segway moc není, i když jsou i mírně drsnější verze s hrubými pneumatikami. Znáte tank? Velká pásová věc, určená k zabíjení lidí, kterou jen tak něco nerozhází. Řídí se zpomalováním případně zrychlováním jednoho z pásů a ocelová pancéřová obluda se pak natáčí na tu stranu, kde se pásy otáčejí pomaleji. A znáte skateboard? Deska s kolečky, která jede tam, kam přenesete váhu, a na rozdíl od Segwaye i tanku si na ní můžete pěkně natlouct?

Stroje v mixéru

No a teď vezměte Segway, tank a skateboard, strčte je do mixéru a pusťte ho na plné otáčky. Co vznikne? S největší pravděpodobností kaše dřeva, plastu a oceli, okořeněná spletenci drátů a zbytků tištěných obvodů.

Pokud ovšem nepatříte ke kanadské firmě BPG Werks. V tom případě vám z mixéru vypadne trhač - kombinace segwaye, tanku a skateboardu pojmenovaná DTV Shredder (DTV znamená Dual Tracked Vehicle - něco jako dvojpásové vozidlo). Vypadá, jako byste si stoupli na záda tanku na vysílačku. Jenže Shredder nekřupne a nerozpadne se. Naopak, pokud ho chcete řídit, musíte se na něm naklánět a přenášet váhu stejně, jako když jedete na prkně. Destička pod vašima nohama pak přenáší změny polohy těžiště na pásy, které podle toho mění rychlost svého otáčení a tím i směr jízdy.

S řídítky i bez nich

Konstruktéři z BPG navrhli dvě verze Shredderu, sportovní a pracovní nebo spíše bojovou. Ta první vám dává svobodu pohybu terénního motorového skateboardu. Nemá řídítka, jen lanko vedoucí od vozítka k vaší ruce. V ní držíte ovladač, kterým určujete rychlost a brzdíte. Směr pak ovládáte "skateboardově". Na skákání a frajeřinky je to skvělá věc. Motor o obsahu slušných 200 cm3 a výkonu 18 koní (13 kW) vás dokáže rozjet až padesátkou. A to není málo, pokud si vezmete, že se řítíte bahnem a nemáte se čeho držet. Proto má pracovní - vojenská - verze řídítka podobná Segwayi. Ovládání je stejné jako u "sportovní" verze - na řídítkách je brzda a plyn, směr mají pod kontrolou vaše nohy. Ale máte se čeho držet a nízko položené těžiště by se mělo postarat, abyste ani při prudším zastavení nespadli na pusu.

S kulometem na vysílačku

Když už děláte něco pro vojáky, mělo by to střílet. Takže je v plánu verze Shredderu osazená kulometem. Jako praktičtější se ale jeví spíše pro rychlé přesuny vojáků, případně záchranné mise. Vozítko bez problémů utáhne nosítka se zraněným, případně vozík s výbavou. Dokáže jezdit i bez řidiče. Se sklopeným řídítky poslouží, ovládán bezdrátově na dálku, jako průzkumný robot, případně obtížně zranitelný kůň, přesouvající vybavení vojákům v přední linii. Dobrá věc na prázdniny, co? Pokud máte volných 250 dolarů jako zálohu, můžete se zapsat do pořadníku jeho prvních majitelů. Celková cena zatím oznámena nebyla, ale bojíme se, že nebude nízká. Za cenu Segway pořídíte malé auto a u Shreddera to nebude jiné. Stejně se ale těšíme, až se dostane do Evropy a vyzkoušíme si ho.

Poslední let: slavný začátek i konec raketoplánů

Poslední let: slavný začátek i konec raketoplánů

Pro voko: fantastické mlhoviny

Pro voko: fantastické mlhoviny

Klíčová slova:
segway
 

Články odjinud