Knihovna v kapse: Čtečky elektronických knih

Knihovna v kapse: Čtečky elektronických knih
Sdílej
 
Možná vás představa chytré krabičky, ve které máte celou knihovnu, vůbec nebere. A možná vás láká, ale nevíte, jak na věc. Proto jsme tu s naším průvodcem světem elektronických čteček.

 

Tak zaprvé čtečka není mrňavý počítač nebo tablet. Oproti nim používá drtivá většina čteček technologii e-ink aneb elektronický inkoust, který má obvykle šestnáct odstínů šedi, působí jako vytištěný text a neunavuje oči. Matné displeje (standardně velikosti 9 x 12 cm) se nelesknou tolik jako u mobilních telefonů a čtení je možné prakticky pod všemi pozorovacími úhly. Očím utahaným z paření počítačových her dělá dobře i to, že displej nevytváří silný kontrast podsvícením. A pozor, většina čteček není dotyková! Kvůli těmto energetickým úsporám je možné číst jen za externího světla, ale na druhou stranu se životnost jednoho nabití nepočítá na hodiny, ale na týdny nebo i měsíce.

Přečíst a nekrást

Všechny čtečky váží jen pár stovek gramů, jednoduše se vejdou do jakéhokoliv baťohu a neunaví ruku při dlouhém držení. A co na tom číst? Jednoduše řečeno: všechno, co je v nějakém obecně známém formátu jako TXT, RTF, PDF či ePub. Když vynecháme nelegální zdroje – protože nikdo z vás určitě nic nelegálně nestahuje, že? – tak se dostáváme k oficiálním místům. A ty prodávají knihy v cizích jazycích. To je sice hezké, ale zkoušeli jste „učíst“ třeba Tolkiena v originále? Ne? Tak vidíte. Ano? Tak vidíte.

Jde to i v češtině

Ale nic není ztracené. Na pomoc vám spěchá několik českých serverů, například Bux, eLibellus, PalmKnihy nebo Wknihy. V jejich nabídce naleznete především české autory a několik zahraničních. Bez zajímavosti není, že podstatnou část nabídky tvoří literatura faktu anebo encyklopedie a učebnice, obvykle ve formátu PDF. V oblasti beletrie rozhodně zatím nejde o poslední bestsellery – na vině jsou nevyjasněná autorská práva a všeobecná nechuť vydavatelů k e-knihám, které by se snadno mohly dostat na pirátské servery. Každopádně nabídka tu je a nákup čtečky zůstává dobrým nápadem. Můžeme klidně okřídleně říci, že vám snese literární svět k nohám nebo že se stane dobrým kamarádem při cestování.

 

Tisíce nebo klidně desítky tisíc knih? Žádný problém. •  Kindle

Vyberte si...

 

1. Pro všechny čtenáře

Amazon Kindle, který strhnul vlnu masového používání čteček, je v dnešní třetí generaci časem prověřenou volbou. Vzhledem k tomu, že jde o produkt obchodního kolosu Amazon, je přístroj osazený wifi modulem anebo i 3G kartou pro rychlé nakupování na Amazonu a pro brouzdání po internetu. A pozor – 3G internet je na Kindle zdarma, takže můžete v oblastech pokrytých 3G nebo Edge signálem bez problémů číst novinkové nebo diskuzní servery. A abyste se do diskuze mohli zapojit, je Kindle vybavený i mrňavou klávesnicí.

Hodnocení Abíčka:

+ Kindle stačí připojit k počítači a otevře se jako externí disk, na který můžete nahrávat soubory. Elektronický inkoust si bez problémů poradí i s fotografiemi v časopisech speciálně upravenými pro Kindle. Kindle je možné spojit se službou Read it Later pro posílání internetových stránek přímo do přístroje a v případě zájmu Kindle přečte text nahlas.

– Nenabízí ani textový editor, proto malou klávesnici využijete pouze pro internet a psaní poznámek do knih. Navigace skrz knihy a knihovnu je pomalejší, stejně jako načítání graficky bohatých souborů PDF.

Cena: cca 4 500 Kč (bez 3G)

Web: amazon.com

 

2. Levná a dobrá

Na českém trhu se stává populární čtečka Jinke Hanlin V3+, která nabízí v podstatě totéž co Kindle. Ovládání je spojeno s dvanácti tlačítky a možná ještě důležitější je podpora prohlížení obrázků s možností nastavovat jas a kontrast. Vzhledem k tomu, že jde o levný model bez napojení na velkého knihkupce, nemá přístroj připojení k internetu, ať už wifi nebo 3G.

Hodnocení ábíčka:

+ Příjemně rychlá navigace skrz text. Hankin také rychle zobrazuje obrázky a umožňuje individuální nastavení kontrastu a jasu (vhodné pro komiksy) a má dobré menu pro přehrávání MP3 souborů.

– Nepřítomnost wifi nebo 3G modulu pro připojení k internetu.

Cena: 3 100 Kč

Web: jinke.com.cn

 

3. Ukecaná alternativa

PocketBook PRO 602 je základní model série čteček, který poskytuje prakticky to samé co konkurence – tedy elektronický inkoust a dlouhou výdrž baterie. Přístroj podporuje připojení k wifi síti a obsahuje kancelářské aplikace, jako je slovník, kalendář anebo poznámky a přehrávač hudebních souborů.

Hodnocení ábíčka:

+ Dlouhá výdrž baterie a množství podporovaných formátů patří k jednoznačným plusům, stejně jako možnost nahrávat linuxové aplikace a nechat si text předčítat v osmadvaceti jazycích.

– Pomalý internetový prohlížeč a poněkud zmatené ovládání.

Cena: cca 4 900 Kč

Web: pocketbook.int.com

Díky Autům se tablet změní na virtuální hřiště

Díky Autům se tablet změní na virtuální hřiště

Co chcete vědět o čtečkách

 

Jak čtečku připojím k počítači?

Kabelem USB, který je ke čtečkám dodáván. Otevřou se jako externí disk, někteří výrobci dodávají i speciální software pro správu knih.

 

A co když ne?

Pak použiješ program Calibre, který je zdarma na adrese www.calibre-ebook.com. Chvíli do něj budeš koukat jako sůva, ale až ho pochopíš, nabídne ti nejen příjemnou správu knih, ale i automatické konvertování mezi rozšířenými formáty.


Mohu sehnat elektronické knihy zdarma?

Samozřejmě! Zkus se třeba podívat na Googlu na projekt Gutenberg. Bohužel tu většina knih není v češtině.

 

Takže české knihy musím koupit?

Ano. Třeba na PalmKnihy jsou stovky knih, které se po registraci dají stáhnout za přátelskou cenu. K zaplacení potřebuješ konto na mPeníze nebo PayPalu anebo můžeš převézt peníze z bankovního účtu. V zahraničních obchodech vám stačí platební karta.

 

Pomoc! Stáhl jsem knihu ve formátu, který moje čtečka nepodporuje! Co mám dělat?

Použij software Calibre.


To je všechno hezké, ale můžu do čtečky stahovat obrázky a psát na ní úkoly?
Tady se dostáváme na tenký led. Některé čtečky to umí, jiné ne. V každém případě čtečka není netbook nebo tablet a obrázky se zobrazují pomalu. Prostě se smiř s tím, že jde hlavně o elektronickou knihovnu. Ale to je dost dobrý, ne?

 

Umí všechny čtečky otevřít pédéefko?
Všechny čtečky z našeho výběru formát PDF umí a stejná schopnost se očekává i od těch ostatních.

 

Chci si číst hlavně komiksy, která čtečka je pro mě nejlepší?

Vzhledem k tomu, že komiksy jsou velké obrázky, tak pro čtečky nevychází. Navíc jsou barevné a přístroje by je přebarvovaly do černobílé, což také není ono. V případě komiksů proto raději sáhni po tabletu, který komiksová vydavatelství oficiálně podporují.

Auta bez řidičů: roboti za volantem závodí i bourají

Auta bez řidičů: roboti za volantem závodí i bourají

Pásový trhač: kříženec segwaye, tanku a skateboardu

Pásový trhač: kříženec segwaye, tanku a skateboardu

Klíčová slova:
technika, ctecky, kindle
 

Články odjinud