6 nejšílenějších staveb světa

6 nejšílenějších staveb světa
Sdílej
 
O pařížské Eiffelovce slyšel asi každý. Někteří něco zaslechli i o pražském Tančícím domě. Tyto neobvyklé stavby ale blednou před bláznivými výstřelky některých architektů a stavitelů. Ábíčko ti přináší ty nejšílenější.

 

 

Zmenšená Paříž v Las Vegas

V excentrickém Las Vegas nemůže turisty jen tak něco překvapit. Najdete tady třeba napodobeninu egyptské Cheopsovy pyramidy i jiné známé památky. V areálu hotelu Paris Las Vegas nechybí replika Eiffelovy věže zmenšená v měřítku 1:2 . Postavená je poblíž kopií pařížského Vítězného oblouku a balónu bratří Montgolfierů.

 

V Las Vegas najdete všechno, i zmenšenou Paříž. •  Wikipedia

Hotel jen pro Vikingy?

V několika severně položených zemích stojí budovy, postavené převážně z ledu a sněhu. Mezi nejzajímavější z nich patří hotel LumiLinna ve finském městě Kemi. Stavba ve tvaru ledového hradu nabízí ubytování v několika dvoulůžkových a pětilůžkových pokojích, v nichž je průměrná teplota kolem mínus pěti stupňů Celsia. Pro otužilé návštěvníky - nebo drsné Vikingy, jsou v pokojích připraveny kvalitní spací pytle.

 

Antilia Residence: Babylón v Indii

Antilia Residence je soukromé sídlo v indické Bombaji. Dům byznysmena Mukesh Ambaniho v chudší zemi doslova šokuje, protože je vysoký 173 metrů a má 27 podlaží. Okolí ohromné budovy obklopují třípatrové zahrady ve stylu visutých zahrad ze starověkého Babylónu. Součástí komplexu je i soukromé divadlo, lázně, nebo speciálně chlazená místnost, kde je sníh po celý rok. Majitelé si tedy mohou postavit sněhuláka, kdy se jim zachce!

 

Bláznivá Antilia residence v Bombaji šokuje Indy i turisty. •  Wikipedia

Ubytování pro Darth Vadera

Kosmické lodi ze ságy Star Wars se podobá nedokončený futuristický hotel Ryugyong, který měl být hotový již roku 1992. Výstavba 330 metrů vysokého mrakodrapu v severokorejském Pchjongjangu se však protáhla až do dnešních dnů. Korejcům totiž chybí beton, elektrická energie i peníze. Nedávno začala výstřední projekt financovat egyptská firma, takže se zanedlouho možná bude radovat nejen Darth Vader, ale i odvážní cestovatelé, kteří se nebojí navštívit totalitní zemi.

 

Severokorejský hotel připomíná bitevní loď ze Star Wars. •  Wikipedia

Burdž Chalífa: Téměř jako Milešovka!

Mrakodrap jen o devět metrů nižší, než je nejvyšší vrch Českého středohoří Milešovka, najdete v bohaté arabské Dubaji. Se 828 metry výšky jde o vůbec nejvyšší  stavbu na Zemi, reprezentující moc a bohatství ropou překypujících Spojených arabských emirátů. Kromě 162 pater je chlouba architektů zajímavá svým velmi úzkým a nekotveným průřezem,  zatím vůbec nejrychlejšími výtahy, nebo nejvýše položeným bazénem světa v 76. patře. Tom Cruise se tam navíc houpal kvůli kaskaderskému kousku pro film Mission Impossible: Ghost Protocol.

 

Nejvyšší stavba je divem světové architektury. •  Wikipedia

Nan Madol: Blázniví stavitelé z neznáma

Naši cestu ukončíme v Tichomoří. Téměř zapomenuté rozvaliny města Nan Madolu u pobřeží ostrova Pohnpei  jsou jednou ze záhad dávného stavitelského umu. Dosud nikdo neví, proč a kým bylo toto sídlo z mnohatunových kamenných kvádrů vybudovány na 92 umělých ostrovech - vždyť přírodní pevnina leží nedaleko nich! Podobný výkon by i dnes vyžadoval nejen zapojení stovek dělníků a desítek moderních stavebních strojů, ale také nesmírných finančních prostředků.

 

Kdo postavil tajemný Nan Madol? •  Wikipedia

 

Akční pecka z Prahy: Co jste nevěděli o čtvrté Mission Impossible

Akční pecka z Prahy: Co jste nevěděli o čtvrté Mission Impossible

Fantastické mrakodrapy

Fantastické mrakodrapy

Hypermoderní most v Itálii

Hypermoderní most v Itálii

 

Články odjinud