Další neviditelný přístroj: Tentokrát ze Slovenska!

Další neviditelný přístroj: Tentokrát ze Slovenska!
Sdílej
 
Kdo by nechtěl mít neviditelný plášť? Navštívili bychom díky němu třeba místa, kam se nedostaneme. Ale vědci mají s neviditelností vážnější úmysly.

 

 

Experti pod vedením slovenského vědce Fedora Gömöryho zkonstruovali magnetický plášť neviditelnosti. Podobné zařízení by mohlo ukrývat různé předměty před pátráním magnetických přístrojů. Přesto je celé zařízení poměrně levné - jeho cena nepřevyšuje 25 tisíc českých korun.

Plášť magnetické neviditelnosti

Jak slovenský vynález pracuje? Jde zjednodušeně řečeno o antimagnetický plášť, který dokáže fungovat jako ochrana před magnetickým polem. Supravodič uvnitř zařízení odpuzuje magnetické pole a tak cokoliv magnetického uvnitř něj zůstane před vnějším magnetickým polem skryto jakoby ani neexistovalo. Nejde tedy o klasickou optickou neviditelnost.

Magnetickou anomálii způsobenou přístrojem by však detektory zvenčí snadno odhalily, neboť zařízení ohýbá magnetické vlny. Odborníci proto přidali nad supravodivou vrstvu ještě jakési „stínítko“, které vlny zas vyrovná.

 

 

Vědec vyrobil neviditelný plášť. Harry Potter žárlí

Vědec vyrobil neviditelný plášť. Harry Potter žárlí

Detektory oklame snítko

Stínítkem je obyčejný feromagnet ze směsi železa, niklu a chromu, podobný tomu z vaší ledničky. Dokonalé vyvážení obou působících magnetických sil  přístroje způsobuje, že stroj se chová jako magnetická skrýš. Jakýkoliv předmět umístěný do jeho vnitřní dutiny pro magnetické detektory jakoby neexistoval!

Experti samozřejmě předpokládají reálné využití svého vynálezu. „V budoucnu ale může náš výzkum vést i k pochopení toho, jak může elektromagnetické pole ovlivňovat náš život. A jestliže časem zjistíme, že se chceme zbavit elektromagnetického smogu kolem nás, mohlo by to fungovat jako stínění," řekl Gömöry.

 

 

Neviditelné stíhačky se vyvíjejí už i v Japonsku

Neviditelné stíhačky se vyvíjejí už i v Japonsku

Slovenský objev je slavný

Provedení celého experimentu trvalo vědcům pouhé tři měsíce. O jejich revoluční přístroj se již zajímá mnoho dalších vědců z jiných zemí, stejně jako světová média. Zveřejnění se výzkum dočkal mimo jiné v prestižním vědeckém časopise Science

Využití slovenského vynálezu je v současné době zatím těžko odhadnutelné. Možná bude pomáhat jako ochrana proti škodlivému záření, možná jako stínění pro pacienty s kovovými součástkami v těle, kteří musí projít vyšetřením na magnetické rezonanci.

Jako ze sci-fi

V celém světě však několik dalších vědeckých skupin usilovně pracuje i na pláštích optické neviditelnosti. Hlavní principy vizuálně neviditelných technologií jsou zatím tři: Splynutí předmětu s okolím pomocí přizpůsobení barvy a vzhledu jeho povrchu, promítání pozadí předmětu na jeho čelní část, nebo odklonění elektromagnetických paprsků a tím „popletení“ lidského zraku. Jak se zdá, věda se čím dál víc blíží technologiím, které byly ještě nedávno doménou sci-fi filmů.   

 

 

Zmizte: kdy si oblékneme neviditelný plášť?

Zmizte: kdy si oblékneme neviditelný plášť?

Moderní vojenská technika: Neviditelný tank

Moderní vojenská technika: Neviditelný tank

Hitlerovy tajné zbraně: Atomová bomba, neviditelný letoun i paprsky smrti!

Hitlerovy tajné zbraně: Atomová bomba, neviditelný letoun i paprsky smrti!

Klíčová slova:
neviditelnost, plast, slovensko, magnet
 

Články odjinud