Svět očima Terminátora: Bionická čočka

Svět očima Terminátora: Bionická čočka
Sdílej
 
Na co displej, když máme oči? Nové kontaktní čočky vám umožní číst e-maily a ovládat mobil. Časem tak možná budeme hrát i hry nebo se dívat na filmy.

Lidské oko je skutečně rafinovaný orgán. Dokáže rozlišit odstíny milionů barev a s mozkem komunikuje rychlostí, kterou mohou závidět i ty nejmodernější síťové přenosy. Pro výzkumníky z Washingtonské univerzity to ale pořád nebylo to pravé. Možná už měli unavené oči z celodenního zírání do monitoru nebo si oblíbili sci-fi filmy, kde hrdinům na umělých sítnicích blikají všelijaká data. Ať už je k tomu vedlo cokoli, pustili se do výroby bionické čočky. Pokud si myslíte, že taková představa patří do daleké budoucnosti, zapomínáte, že dnes už v budoucnosti žijeme. Bionickou čočku už odzkoušeli, a to s velkým úspěchem. Je třeba říci, že ke sci-fi zařízením, která mění lidi na chodící databanku s pohledem ostříže, má tedy zatím daleko. Testovaná čočka má rozlišení jen jednoho pixelu. Když ale vzpomeneme na evoluci displejů, můžeme se těšit na skvělé pokroky. Samotný tým je přesvědčený, že vytvořit jednoduchý uživatelský interface je otázkou několika málo let.

 

 

Jemná prácička

Jak je možné do takové drobné, mokré a pružné věcičky, jako je kontaktní čočka, dostat mikroprocesor? Je to složité, ale dnes už ne nemožné. Obvody vyrobené nanotechnologiemi mají průměr tisíckrát menší než lidský vlas. Miniaturní součástky jsou pak po obou stranách obaleny do běžné čočky z organického materiálu. Větší problém představovalo vymyslet způsob, pomocí kterého by člověk data z čočky vůbec přečetl. Zrak je stavěn tak, aby dokázal dobře zaostřit zhruba dvacet centimetrů od oka. Schválně si zkuste připlácnout ábíčko na nos a uvidíte, že rozpoznáte leda barevné fleky. Tvůrci bionické čočky to nakonec vyřešili tak, že experimentovali s polohou, úhly a podsvícením znaků. Nakonec našli pozici, která oko donutí zaostřit tam, kam potřebují.

Opravdové domácí kino

Nová čočka by měla být nejprve přínosem pro mobilní technologie – telefony, mp3 přehrávače nebo navigace. Budete si moci přečíst SMS a najít oblíbenou písničku s oběma rukama v kapsách. Řidičům může ukázat správný směr, aniž by museli uhýbat pohledem z cesty. Obrovský potenciál bionická čočka nabízí zábavnímu průmyslu. Podle vědců je otázkou několika let, kdy technologie umožní promítnout film ve vysokém rozlišení nebo hráče nechá, aby si virtuální svět prohlíželi vlastníma očima. Učitelé budou jistě skákat radostí, až bude polovina třídy nepozorovaně sledovat při hodině seriály. Teorii velkého třesku jen o hodinách fyziky, prosím. Vedoucí výzkumu Babak Parviz věří, že časem bude možné do čočky zakomponovat i miniaturní kameru, která bude moci přibližovat a oddalovat obraz.

 

Spalte to někdo! Robotické děcko ti zkazí dobré spaní, ale dinosaura budeš chtít

Spalte to někdo! Robotické děcko ti zkazí dobré spaní, ale dinosaura budeš chtít

Oko vševědoucí

Bionická čočka ale má i seriózní tvář – zvláštní typ by měl pomoci nemocným lidem. Říká se, že oči jsou oknem do duše, a také to platí. Povrch oka odhaluje mnoho důležitých údajů o zdravotním stavu. Do procesoru je možné zabudovat senzory, které díky snadnému propojení s počítačem mohou lékaře pravidelně zpravovat o pacientově stavu. Podle oka je možné například stanovit hladinu cholesterolu nebo odhalit začínající angínu. Přestože novou technologii čeká ještě spousta testů a řada překážek, nedávné testy ukázaly, že bionická čočka může být realitou a není to jen nějaká ulítlá fantazie. Možná se budeme za pár let smát, jak jsme mohli být unešení z takové objemné a nepraktické krabice, jako je iPhone.

 

7 českých vynálezů: Od lodního šroubu ke kontaktním čočkám

7 českých vynálezů: Od lodního šroubu ke kontaktním čočkám

Vězně z Jižní Koreje budou po nocích hlídat roboti

Vězně z Jižní Koreje budou po nocích hlídat roboti

Robolympijské hry: Kde končí trénink a začíná věda?

Robolympijské hry: Kde končí trénink a začíná věda?

Klíčová slova:
technika, terminator, bionicka, cocka
 

Články odjinud