Do hlubin Mariánského příkopu! Cesta na dno světa

Do hlubin Mariánského příkopu! Cesta na dno světa
Sdílej
 
Mořské hlubiny jsou tajemné skoro jako povrch Marsu nebo Měsíce. Přestože se nejhlubší mořská propast nachází „pouhých“ 11 kilometrů pod hladinou Tichého oceánu, lidé sem nakoukli teprve podruhé.

První ponor na nejhlubší místo Mariánského příkopu, což je obrovské podmořské údolí v Tichém oceánu, podnikla dvojice průzkumníků Jacques Piccard a Don Walsh už v roce 1960. Třetím člověkem, který se sem podíval, byl až letos v dubnu hollywoodský režisér James Cameron, autor Titaniku a Avataru.

Údaje o hloubce Mariánského příkopu se rozcházejí, to podle přesnosti a důvěryhodnosti měření. Podle toho posledního – a tedy asi i nepřesnějšího – z loňského prosince, je úplně nejhlubší místo 10 994 m pod hladinou.

 

Nepředstavitelný tlak

Cameronova ponorka nazvaná Deepsea Challanger se potopila do hloubky 10 898 metrů. Stroj, který režisér a milovník moře osobně navrhl a řídil, je sedm metrů vysoký a široký jen natolik, že se v něm nedají pořádně natáhnout ani ruce, ani nohy. Váží 11 tun. Je to vlastně takový „doutníček“, který svisle visí ve vodě a pohybuje se směrem dolů nebo nahoru. Sestupuje rychlostí 150 metrů za minutu. Dna Mariánského příkopu dosáhl za dvě a půl hodiny.

Úplně luxusní ponor to však nebyl. Zpočátku prý bylo v ponorce takové horko, že se skoro nedalo ani vydržet. S tím, jak se potápěla do ledových hlubin, pasažér, kapitán i její tvůrce v jedné osobě, se musel ve stísněném prostoru oblékat, protože teplota klesala až k nule.

Podmořský člun je také vybaven robotickými rameny ke sběru půdy a vzorků. To se však úplně nepovedlo, mechanické rameno selhalo, takže se nepodařilo žádný vzorek z nejhlubšího místa odebrat.

Není ani divu, ponorka, a vše co se do takové hloubky dostane, musí odolávat extrémním tlakům. Na každý centimetr čtvereční povrchu tlačí více než jedna tuna. (S každým kilometrem ponoru stoupá tlak o 100 kg na cm2.)

 

Celé téma si přečtete v ABC 10/2012, které je v prodeji od 9. května.


Nový zlatý důl je ve vesmíru: Hledá i režisér Avataru

Nový zlatý důl je ve vesmíru: Hledá i režisér Avataru

Záhada nejslavnějšího lodního vraku: Co ukrývá Titanic?

Záhada nejslavnějšího lodního vraku: Co ukrývá Titanic?

Režisér Avataru se podepíše pod dinosaury

Režisér Avataru se podepíše pod dinosaury

 

Články odjinud