5D kino: Filmy, které lechtají

5D kino: Filmy, které lechtají
Sdílej
 
3D už dneska nikoho nepřekvapí. Patří budoucnost 5D? Možná budeme chodit do kina dobrovolně zmoknout a užít si filmy na vlastní kůži.

 

Žádný velký hollywoodský trhák se dneska neobejde bez 3D. Co to znamená, všichni dobře víme: třetí rozměr, plastický obraz, speciální brýle nafasované u vchodu do kinosálu a dražší vstupenka. Jenže co když je těch D více? Není to ještě tak dávno, co se přes stříbrná plátna přehnala akční smršť Spy Kids 4D: Stroj času. „Čtvrtým rozměrem“ byl čich. Diváci fasovali kartičku s očíslovanými stíracími políčky. V pravou chvíli stačilo přes to správné políčko přejet prstem. A čichat.

Co to tady… voní?

„Po Spy Kids 3-D jsem musel udělat něco nového a vymyslet další překvapení,“ řekl režisér Robert Rodriguez, který pomáhal znovu nakopnout vlnu trojrozměrných filmů už sedm let před Avatarem. Kartičkový systém dostal jméno Aromascope a zařadil se k dřívějším pokusům a experimentům jako Odorama, Smell-O-Vision nebo AromaRama. Rodriguez není zase takový vizionář, protože pokusy stimulovat divákům v sále kromě zraku a sluchu i čich sahají až do roku 1906. Větráky a roury ale měly k dokonalosti daleko a osazenstvo kina před „nepříznivými podmínkami“ někdy dokonce raději prchalo pryč. V případě, že by mělo někdy dojít na pátý díl Spy Kids, má Rodriguez nachystaný plán. „Muselo by to být 5D,“ prohlásil. „Mám takový nápad. Zatím neřeknu jaký, ale mám ho v záloze.“

 

Cesta do neznáma

Pojmy 4D nebo 5D ale taky 6D jsou ve skutečnosti obchodní termíny pro zábavní systémy, které kombinují známý formát 3D s fyzikálními efekty v sále. Diváci jsou usazení na speciálních pohyblivých sedadlech a nechávají se doslova unášet. Čím je systém propracovanější, tím více je efektů. Do obličeje vám může foukat vítr. Někdy třeba i „sprchne“. Kolem bliká světlo a všechno to je synchronizované s děním ve filmu. Nejenže se hladovému tyranosaurovi podíváte až do krku, ale jeho řev vám navíc spolehlivě rozčísne pěšinku. Opravdu vymakaná 5D kina se pyšní propracovanými sedadly, které umí simulovat pohyby zespodu, zezadu nebo ve správnou chvíli nečekaně polechtat nohy. Hada, co se plazí někde dole, nebo jízdu na velbloudu díky tomu pocítíte na vlastní kůži i zadnici.

Vyzkoušejte si to taky

Atrakce zvaná 5D kino doputovala až k nám a najdete ji v obchodní Galerii Harfa, na Zličíně nebo ve Vršovicích v Praze, ale taky na ulici Skandinávská a u přehrady v Brně. Promítají se kratší několikaminutové filmy, které lákají na cestu do vesmíru, jízdu horskou dráhou, expedici do pralesa, zasněžených hor, zchátralých dolů a strašidelných měst. Je to zábava, ale kvůli delšímu zážitku je třeba vážit cestu do vzdálenějších končin v zahraničí. 5D je nejčastěji k nalezení ve velkých zábavních parcích, ale do experimentů se zapojila také kina po celém světě. Na Novém Zélandě už existuje celá síť kinosálů se systémem D-BOX, který pohybuje a vibruje se sedadly během promítání velkých hollywoodských filmů. V případě Avengers nebo Bitevní lodi to vážně musí být zážitek. A v Jižní Koreji si zase uměli náramně užít Avatar.

Role pro diváky?

Návštěvnost běžných projekcí v kinech klesá. O 3D je zatím velký zájem, ale jak dlouho to vydrží? 4D a 5D jsou možná dalším velkým krokem. Vize budoucnosti zahrnují promítací plátna, která diváky úplně obklopí, a vývoj umělé inteligence, díky níž budou postavy reagovat na chování diváků. Umíte si představit, že byste třeba pomohli Transformers se záchranou světa? Na to si ale přece jen budeme ještě muset počkat.

 

Comic-Con: Skutečný Iron Man, neskutečný Han Solo a sedmnáctkrát Hobit

Comic-Con: Skutečný Iron Man, neskutečný Han Solo a sedmnáctkrát Hobit

Viděli jste Iron Sky? 10 úletů o nacistech na Měsíci

Viděli jste Iron Sky? 10 úletů o nacistech na Měsíci

Recenze: Až vyjde měsíc, bude všem dvanáct. A budou zatraceně rádi

Recenze: Až vyjde měsíc, bude všem dvanáct. A budou zatraceně rádi

Klíčová slova:
film, 3D, kino, 5d, Domácí kina na Heureka.cz
 

Články odjinud