Moderní technika: Nebezpečný android

Moderní technika: Nebezpečný android
Sdílej
 
Ačkoli titulek vypadá jako předzvěst zkázy lidstva, netřeba mít obavy. Nepřichází vesmírný zabiják, ale jen nový komunikátor. Ovšem s výbavou, kterou by mu záviděl i Predátor.

 

Když Samsung předloni představil model S, způsobil velké pozdvižení a nadšenci ho okamžitě označili za krále androidů. Hned další léto přišel s následovníkem a veškeré domněnky potvrdil. Galaxy dvojka byl mezi smartphony něco jako nosorožec – robustní, rychlý a s impozantním výkonem. A teď tu konečně máme nejnovější eskový přírůstek. Naváže dědic androidího trůnu na slávu svých otců?

Čtyři jádra pod kapotou

Nový smartphone Samsung Galaxy S3 především ohromuje svým výkonem. Pohání jej čtyřjádrový procesor o výkonu 1,4 GHz a gigová paměť, čímž opět vrací galaktickou řadu na samotnou špičku ultrarychlých komunikátorů. A troufá si i na třídu tabletů. V benchmarkových testech dokonce o prsa porazil nový iPad. Krom výkonu se zvětšil taky displej na úhlopříčku 4,8 palců. Takže nevyznáváte-li hiphopovou módu, zapomeňte na nošení mobilu v kapse. Na druhou stranu, pro prohlížení fotek nebo videí taková úhlopříčka přijde vhod. Celý hardware se navíc výrobcům podařilo vtěsnat do 133 gramů a 8,6 mm tloušťky. Nezbývá už než položit řidičskou otázku – a co to žere? Připravte se, že tento korejský hřebec (ehm, u italských výrobků to zní lépe) vydrží při silách zhruba den. Naštěstí je jednou z novinek možnost ruční výměny baterie, závisláci tedy mohou mít v zásobě rezervní zdroj.

A co jemná prácička?

Hrubá síla ale není vše a u počítačů to platí desetkrát tolik. Galaxy S3 běží na nejnovější platformě Android a zároveň obsahuje vlastní uživatelský interface TouchWiz, známý už ze staršího modelu. Novinkou je například funkce Smart Stay. Kamera registruje váš pohled na displeji, a když odvrátíte zrak, ztlumí displej. Docela chytrý způsob, jak ušetřit nenasytnou baterii. Další vychytávkou je tzv. Smart Alert, který zaregistruje vaši (ne)přítomnost a upozorní vás na zmeškané hovory.

 

Na Siri nemá

Nejdůležitější novinkou je ale bezesporu možnost ovládání hlasem. Jablíčkovská hlasatelka Siri má tedy první vážnou konkurentku! Je však třeba uznat, že zde se Samsung docela nevyšvihl. Přestože funkce S Voice sice funguje celkem spolehlivě, k preciznosti Siri jí však ještě něco schází – šlo by o ní mluvit jako o natvrdlé sestřenici. Milou drobností nakonec je funkce Pop up Play, která umožňuje sledovat v malém okně videa například při psaní e-mailů nebo chatování.

Focení a hry – na co jiného!

Foťák byl vždycky chloubou drahých smartphonů. Galaxy v tomto ohledu nepředvádí žádnou megalomanii, se svými osmi megapixely se řadí do standardní výbavy ve své kategorii. Odpovídají tomu i výsledky. Čočka od Samsungu vyniká vysokou ostrostí, nedokáže ovšem zachytit tak živé barvy jako iPhone a neporadí si s jemným nastavením světelnosti jako HTC One X. Přesto na každodenní momentky a krátká videa bohatě postačí – vždyť nedávno se takovými parametry, jako dnes mají smartphony nejvyšší třídy, chlubily samotné fotoaparáty. Zato ve hrách se naplno projeví masivní výkon Samsungu. Je sice pravda, že Game Hub, který Samsung nabízí, je v porovnání s nabídkou Apple nebo HTC o poznání chudší, ale když si pak pustíte Dead Space nebo GTA III, rychle mu to odpustíte. Výkonné jádro, společně se skvělou grafikou Mali-400 MP4, zajišťuje svižný chod i těch nejnáročnějších titulů pro Android.

Cool věcička za mrazivou cenu

Může se zdát, že Samsung přišel s perfektním smartphonem. Úplná pravda to ale není. V top třídě komunikátorů se všichni výrobci snaží předvést, a rozdíly mezi jednotlivými modely tak nejsou nijak výrazné. Záleží hlavně na osobní preferenci operačního systému, vzhledu a náklonnosti ke značce. Apple triumfuje stylem a propracovaností, HTC příznivými cenami a Samsung svojí všestranností. Teď jen doufat, že při úklidu sklepa narazíte na ztracený poklad. Galaktický android totiž přijde nejméně na čtrnáct tisíc.

 

Hraj New Star Soccer a staň se profesionálním fotbalistou!

Hraj New Star Soccer a staň se profesionálním fotbalistou!

Hra, nebo skutečnost? Mobilní hry na hranici fantazie a reality

Hra, nebo skutečnost? Mobilní hry na hranici fantazie a reality

Fotíme na mobil: Slušná fotka vyleze i z telefonu

Fotíme na mobil: Slušná fotka vyleze i z telefonu

 

Články odjinud