BLESKmobil: Volejte virtuálně

BLESKmobil: Volejte virtuálně
Sdílej
 
Čtvrtý mobilní operátor se jmenuje BLESKmobil a na rozdíl od stávajících třech nebude stavět vlastní antény ani obchody. Stává se totiž prvním virtuálním operátorem u nás.

 

Nový iPhone 5 je na odstřel kalibrem .50

Nový iPhone 5 je na odstřel kalibrem .50

 

 

Běžného mobilního operátora si asi umí představit každý. Je to společnost, která nám poskytuje služby spojené s mobilním telefonem, ať už je to volání, esemeskování či surfování na internetu. My operátorovi za tyto služby platíme, ale on zase musí mít technické zázemí, aby nám je mohl poskytnout. Základem je mobilní síť, tedy především GSM antény rozmístěné v krajině na stožárech a budovách v takové hustotě, aby pokryly co největší území republiky. Když pak telefonujete nebo posíláte SMS, váš mobil se bezdrátově spojí s nejbližší GSM anténou vašeho operátora.

Proč virtuální?

Virtuální mobilní operátor označovaný zkratkou MVNO (Mobile Virtual Network Operator) takovou síť antén nevlastní. Nevlastní ani kamenné obchody, ani další technické zázemí. Antény si jednoduše pronajímá od některého ze stávajících mobilních operátorů, takže může využívat celou jeho již vybudovanou síť a mít stejně vysoké pokrytí signálem jako on. A protože nemusí utrácet peníze za nákup antén a jejich výstavbu v krajině, může si dovolit nabídnout svým zákazníkům nižší cenu za volání.

Bleskový a levný

Prvním takovým virtuálním operátorem u nás se stal BLESKmobil. Technické zázemí si pronajímá od společnosti Telefónica Czech Republic, která provozuje mobilní síť O2. S ní má ale společné jen ony vysílače se skvělým pokrytím 99% republiky. Jinak je to zcela samostatný operátor s vlastní nabídkou. V té nabídce je nyní prakticky jen jediný produkt, a to předplacená karta s dobíjecími kupóny. Přestože je jen jeden, nízkou cenou za volání a SMS, ale i snadnou obsluhou je velmi zajímavý. A to nejen pro dospělé, ale i pro školáky, kterým provoz telefonu platí rodiče.

 

 

Telefonujte jako blesk •  Thinkstock

 

Jak to funguje?

- Koupíte si předplacenou SIM kartu např. v trafice a vložíte ji do telefonu

- Můžete si převést své původní číslo od jiného operátora

- Voláte, esemeskujete, můžete surfovat na internetu

- Dobíjíte kredit dobíjecími kupony, na terminálech Sazky nebo na České poště. Je třeba dobít alespoň jednou za tři měsíce

- Pro aktivaci služeb jako je např. připojení k celému internetu využijete bezplatnou hlasovou samoobsluhu či internetovou samoobsluhu

 

Kolik to stojí?

Předplacená SIM karta  150 Kč (obsahuje kredit v této hodnotě)

Dobíjecí karta  250 Kč

Volání do všech sítí (v kteroukoliv hodinu, 7 dní v týdnu)  2,50Kč/min (cena za první minutu se odečte vždy i při kratším hovoru, po první minutě se kredit odečítá po jednotlivých sekundách)

SMS do všech sítí (v kteroukoliv hodinu, 7 dní v týdnu)  1,50 Kč

Internet přístup na vybrané stránky (bleskmobil.cz, blesk.cz, isport.cz, auto.cz...)  zdarma

přístup do celého internetu  100 Kč/měsíc nebo 20 Kč/den

Volání do zemí EU  10 Kč/min

Volání ze zemí EU  8,60 Kč

SMS ze zemí EU  2,60 Kč



Svět očima Terminátora: Bionická čočka

Svět očima Terminátora: Bionická čočka

Moderní technika: Nebezpečný android

Moderní technika: Nebezpečný android

Fotíme na mobil: Slušná fotka vyleze i z telefonu

Fotíme na mobil: Slušná fotka vyleze i z telefonu

 

Články odjinud