Cool knihomol: Co se dá dělat se čtečkou eReading

Cool knihomol: Co se dá dělat se čtečkou eReading
Sdílej
 
Čtečky umí víc než jen číst knihy. Možností, jak je využít třeba ve škole nebo s kamarády, je celá řada. My jsme si vybrali českou čtečku eReading.

 

Nový tablet má i klávesnici!

Nový tablet má i klávesnici!

 

 

Konec zmuchlaným papírům

Určitě znáte tu situaci, kdy na konci týdne vyskládáte věci z aktovky a na jejím dně najdete podestýlku referátů, poznámek, zápisků a kdo ví čeho ještě. Se čtečkou můžete tuto pravidelnou horu odpadků alespoň trochu zmenšit. Jak? Většinu referátů, ale i domácích úkolů stejně píšete na počítači. Namísto tisknutí ji prostě přenesete do čtečky. Přístroje eReading jsou kompletně v češtině a nemusíte tak mít strach, že vám text převedou do písma, které nejvíc ze všeho připomíná galaktickou abecedu ze Star Wars. Je to pohodlné, při prezentaci to vypadá cool, a navíc nehrozí, že si připravené papíry zmuchláte nebo že se vám beznadějně zpřeházejí.

Máchu už jen digitálně

Čtečka je skvělá i pro četbu povinné (a samozřejmě nepovinné) literatury. Na většinu starých knih se přestává vztahovat autorské právo. To znamená, že mohou být volně šířeny, nic nestojí a není nic jednoduššího, než si je zdarma stáhnout. Kvalitní výběr nabízí Městská knihovna v Praze, jejíž projekt Knížky nejen do školy nabízí ke stažení stovky největších klasiků světové i české literatury. Takže než budete v předvečer zkoušení z češtiny marně hledat v knihovně rodičů nějakou tu zapomenutou klasiku, zkuste nejdřív mrknout, jestli ji nenajdete mezi e-knihami. Stránky projektu Knížky nejen do školy najdete na www.skolnicetba.cz.


Operační systémy: Sestro? Podejte mi Windows!

Operační systémy: Sestro? Podejte mi Windows!

Na internet - proč ne?

Současná generace čteček zpravidla obsahuje internetový prohlížeč. Stejně tak na tom jsou i modely od eReading. Přestože je jasné, že na sledování seriálů se čtečka příliš nehodí, s textovými weby si poradí mnohem lépe než jakýkoli smartphone. Svůj oblíbený blog, článek z novin, vyprávění z cest nebo internetovou povídku si na čtečce přečtete mnohem pohodlněji než na jakémkoli jiném mobilním zařízení.

Ztlumíš tu knihu!

Jednou z unikátních vlastností čteček eReading je přehrávání mp3. Nic vám nebrání použít ji i jako hudební přehrávač. Vzhledem ke svým rozměrům to samozřejmě není ideální společník do kapsy, ale pro cesty autobusem nebo jako záložní zdroj hudby poslouží skvěle. Alespoň tak využijete paměť čtečky, kterou kdybyste chtěli zaplnit jen knihami, do konce života byste je nestihli přečíst (model START jen v interní paměti pojme zhruba tři tisíce titulů). A pokud máte rádi audioknihy, jak jinak si je stylově přehrávat než právě ze čtečky?


Co nabízí nová konzole Wii U ovládaná tabletem?

Co nabízí nová konzole Wii U ovládaná tabletem?

Založte zin, napište knihu

Formát e-knihy se ideálně hodí i pro výrobu časopisů. Zvlášť pokud si chcete s kamarády udělat vlastní plátek a zároveň nechcete blog, který si může přečíst každý. Můžete tam psát historky, vtipy, hlášky nebo se třeba zaměřit jen na akce vaší party. Ruční ilustrace výhodou. Na rozdíl od papírového zinu nemusíte shánět tiskárnu, sešívat to nebo se obávat, že časopis padne do nepravých rukou. A pokud se vám bude dařit, může se stát, že pro druhé číslo si za vámi přijde půlka školy.

Velké výhody čtečka samozřejmě přináší i začínajícím spisovatelům. Povídku nebo román stačí pověsit na web a umožnit kamarádům, aby si jej stahovali do svých čteček.

Street art? Read-art!

Máte už čtečku knih napěchovanou vybranými uměleckými díly? Možná je načase zapojit i vlastní invenci. Zatímco pomalovat kryt mobilu se chce jen málokomu, proč si čtečku nevyzdobit podle svého vkusu? Na rozdíl od telefonu nejspíš neskončí po čase v bazaru, a tak netřeba mít strach z toho, že by vaše umělecká vize srazila cenu přístroje na desetinu. A kdyby to někomu vadilo – vždycky můžete říct, že vás jen inspirovala intenzivní četba velikánů klasické literatury.



Úlet! iPad už je pro kočku, "zajde" si třeba na ryby

Úlet! iPad už je pro kočku, "zajde" si třeba na ryby

Vychytávka: S iPhonem 5 dostanete, co vám patří

Vychytávka: S iPhonem 5 dostanete, co vám patří

Díky Autům se tablet změní na virtuální hřiště

Díky Autům se tablet změní na virtuální hřiště

 



Klíčová slova:
vychytavka, tablet, ctecka
 

Články odjinud