Vesmírné objevy: Jezera bez vody a pouště bez písku

Vesmírné objevy: Jezera bez vody a pouště bez písku
Sdílej
 
Saturnův měsíc Titan je po Zemi jediným tělesem ve sluneční soustavě, na jehož povrchu se nachází větší množství kapaliny. Není to ale voda.

 

 

Raketoplány patří do muzea

Raketoplány patří do muzea

 

 

Přemýšleli jste někdy nad tím, který z objektů sluneční soustavy se Zemi podobá nejvíce? Ve škole by vám možná řekli, že Venuše – ta je díky své velikosti považována za sestru naší planety. Podle nových poznatků se ale Zemi nejvíce podobá Saturnův měsíc Titan. Jedná se o druhý největší měsíc ve sluneční soustavě, který je se svým průměrem přes 5150 km větší než planeta Merkur.

Metan v hlavní roli

Titan objevil nizozemský astronom Christiaan Huygens v roce 1655. Později se zjistilo, že měsíc má velmi hustou atmosféru z dusíku a metanu, která i prolétávajícím sondám bránila v detailním průzkumu povrchu. V říjnu 1997 se na cestu vydaly sondy Cassini a Huygens. Zatímco Cassini stále zkoumá Saturn, Titan i další měsíce, Huygens v lednu 2005 přistála na povrchu Titanu. Díky nim máme detailnější informace o jednom z nejvíce fascinujících světů ve vesmíru.

Titan se Zemi podobá nejen přítomností atmosféry, ale zejména „koloběhem kapaliny“. Zatímco na Zemi máme koloběh vody, na Titanu hraje tuto roli zejména uhlovodík metan. Prší z mraků v atmosféře a tvoří jezera a řeky, z nichž se vypařuje zpět do atmosféry. 

Ohmataná jezera

Metanová jezera a moře se na Titanu nacházejí zejména v polárních oblastech. Největším je moře Kraken s rozlohou podobnou pozemskému Kaspickému moři, které se nachází u severního pólu. Velkým severním mořem je i Ligeia s průměrem 500 km a rozlohou 126 tisíc kilometrů čtverečních. Sonda Cassini zjistila, že jeho hloubka bude nejméně 8 metrů. To je poměrně velký rozdíl ve srovnání s velkým jižním jezerem Ontario Lacus, ve kterém bude hloubka maximálně 3 metry. Jezera na Titanu samozřejmě nevidíme přímo, sonda Cassini povrch „ohmatává“ svým radarem. Paprsek je vyslán k povrchu, odrazí se od něj a vrátí se zpět.

 

NASA má nový skafandr. Z filmu Toy Story?

NASA má nový skafandr. Z filmu Toy Story?

Největší pouště

Kromě jezer z metanu a dalšího uhlovodíku etanu fascinují vědce na povrchu Titanu obrovské pouště, které jsou zřejmě vůbec největší v celé sluneční soustavě. Nejsou tvořeny pískem jako na Zemi, ale opět uhlovodíky včetně metanu. Duny „uhlovodíkového písku“ sahají do výšky i několika desítek metrů.  Kromě nich se z povrchu Titanu vypínají velká pohoří, jejichž hory tvoří zmrzlý led a sníh z metanu. Jedno takové se táhne 150 km daleko a je vysoké asi 1,5 km. Velkou záhadou zůstává přítomnost sopek. Pokud existují, nechrlí popel a magma jako na Zemi, ale směs vodního ledu a čpavku.

Nejnovější objevy

Sonda Cassini nedávno zjistila, že Titan – přesněji řečeno jeho atmosféra – ve tmě svítí. Záře vzniká při srážkách molekul, které tvoří atmosféru, s magnetickým polem Saturnu a nabitými částicemi ze Slunce. Dalším napínavým objevem je možná existence oceánu kapalné vody. Titan leží velmi daleko daleko od Slunce, takže by měl být zmrzlý na kost. Měsíc má ale jiný zdroj tepla – takzvané slapové síly blízké obří planety. Na Zemi způsobují slapové síly Měsíce a Slunce příliv a odliv, slapové síly Saturnu zase deformují povrch Titanu. Při tom vzniká tření, které hluboko pod povrchem vytváří teplo. Díky tomu by se na Titanu mohl pod silným ledovým příkrovem nacházet oceán kapalné vody. A v něm možná i něco živého.

 

 

 

Mohlo by to takto vypadat na povrchu? •  Profimedia

 

 

Obří čerpací stanice?

Titan je díky přítomnosti metanu mimořádně hořlavým objektem. Jeho štěstí tkví v tom, že kyslík, který hoření podporuje, je uvězněn ve zmrzlém ledu. Vědci však už nějakou dobu experimentují s raketovým motorem, který by jako palivo používal metan. Podobný motor by pak na Titanu mohl čerpat palivo k dalším letům.

Konkrétní plány pro další výzkum Titanu zatím neexistují, ve výhledu jsou ale sondy pro výzkum z oběžné dráhy, letadlo, které by se prohánělo atmosférou, a také člun určený k plavbě po metanových jezerech.  

 

 

Létající astronomové: Observatoř v Boeingu

Létající astronomové: Observatoř v Boeingu

Narozeniny továrny na vědu: 50. let Evropské jižní observatoře

Narozeniny továrny na vědu: 50. let Evropské jižní observatoře

Obří transportéry ve službách astronomů

Obří transportéry ve službách astronomů

Klíčová slova:
vesmir
 

Články odjinud