Test Wii U: Herní konzole pro celou rodinu

Test Wii U: Herní konzole pro celou rodinu
Sdílej
 
Koncem loňského roku dorazila do Evropy nová herní konzole od Nintenda. Od všech ostatních se liší ovladačem, který má vlastní dotykový displej a funguje jako takový malý počítač.

 

6 exkluzivních her pro Nintendo Wii U

6 exkluzivních her pro Nintendo Wii U

 

 

Společnost Nintendo byla založena roku 1889 a neuhádli byste, co vyráběla – papírové hrací karty. Her a hraní se tedy drží už 124 let! Většina z nás ale Nintendo zná především kvůli videohrám a herním konzolím, ať už kapesním, anebo těm, které se zapojují do televize v obýváku. Nejnovější kousek s názvem Wii U dorazil i do redakce ABC. Naše hodnocení: Je s ním spousta zábavy.

Tablet nebo gamepad? Oboje!

Od prvního pohledu je jasné, že Nintendo po revoluční konzoli Wii ovládané pohybem dělá věci zase trochu jinak. Do rukou totiž dostáváte kromě samotné konzole také ovladač, který se od klasického gamepadu liší zabudovaným dotykovým displejem s úhlopříčkou téměř šestnáct centimetrů. Kvůli tomu má větší rozměry, ale naštěstí není těžký jako klasický tablet a dobře sedne do ruky libovolné velikosti.

Informace na displeji

Právě s displejem je potřeba počítat, protože umí skvělé věci! Jednak přímo na něm můžete dotykem ovládat základní nabídky, ale navíc ho podporují i jednotlivé hry. V praxi to vypadá tak, že na televizi vidíte hlavní herní události a na ovladači pak dodatečné informace, jako je třeba mapa nebo vybavení (které si můžete okamžitě ťuknutím změnit). Některé hry, jako je New Super Mario Bros U, dokonce umožňují hrát pouze na ovladači, takže můžete nechat tátu dívat se na zprávy a v pohodě prohánět Maria skrz úrovně jen na ovladači.

 

Wii U v akci

Wii U v akci

Všechno v jednom

Ovladač je vlastně takový malý počítač, který vám dále dovoluje prohlížet internet, dívat se na YouTube anebo Facebook i nakupovat nové hry (třeba Trine 2, ale pozor – obchod zatím v ČR nefunguje). Můžete v něm také navštívit komunitní vesmír Nintenda pojmenovaný Miiverse, kde chatujete s kamarády, posíláte jim obrázky, čtete si diskusní fóra anebo si voláte s pomocí zabudované kamery a mikrofonu. V případně přerušení bezdrátového signálu se celý ovladač zapauzuje, dokud se opět nepřipojí.

Velké hry na malé konzoli

Wii U je také první konzole od Nintenda, která podporuje HD rozlišení a má natolik výkonný hardware, abyste na ní v pohodě rozjeli třeba Assassin's Creed III nebo Mass Effect 3. Nintendo se tak dostává mezi velké HD hráče a vy už se nebudete cítit tak divně, jako když jste měli doma Wii a kamarádi mluvili o skvělém výpočetním výkonu Playstation 3.

Je tu ovšem malý háček. Jak budou hry pracovat s kombinací televize a displeje je čistě na vývojářích. Může se stát, že nebudou displej vůbec podporovat anebo na něj promítnou to samé, co na televizi (to je případ Assassin's Creed III). Tím pádem nevyužijí potenciál konzole a odnesou si jen kritiku. Na druhou stranu v současné době je tu už několik titulů, které mají ručičku na ukazateli zábavnosti vychýlenou do absolutní hodnoty.

 

Co nabízí nová konzole Wii U ovládaná tabletem?

Co nabízí nová konzole Wii U ovládaná tabletem?

Co nás baví

Jsou to Super Mario Bros U, Zombie U nebo dokonce sportovní Your Shape či Just Dance 4. Především první uvedenou hru budete milovat – a s vámi celá rodina. K Wii U můžete připojit další ovladače od starší konzole Wii (a také hrát hry z Wii) a bavit se až v pěti lidech! Každý ovládá jednu postavu a pátý hráč na ovladači s displejem je jakýsi pán jeskyně, který pomáhá spoluhráčům ubíjet nepřátele anebo stavět plošinky pouhým ťuknutím na herní obraz. Věřte, že je to zábava neuvěřitelná, jak potvrdil i náš kolega Darek Šmíd slovy: „I po několika dnech od hraní vidím všude žluté houby.“ Hrál totiž za žlutou houbu.

Povedený kousek

Přestože Wii U pokulhává například v rychlosti operačního systému a nepotěší vyšší cenou (7 990 Kč), jde o pěkný doplněk domácnosti s potenciálem bavit dlouhé roky. Potěší vás jak technologicky, tak herně a ani vaši rodiče nepřijdou zkrátka, protože na ně Nintendo myslí a dává jim do rukou možnosti kontrolovat spouštěný obsah a online služby. Zkrátka těm šikovným pánům z Nintenda se to zase povedlo.

 

 

Pán prstenů si hraje s LEGO

Pán prstenů si hraje s LEGO

Beyond Two Souls: Filmy a hry se prolínají

Beyond Two Souls: Filmy a hry se prolínají

Epic Mickey 2: Dvojitý zásah!

Epic Mickey 2: Dvojitý zásah!

 

Články odjinud