STAR WARS TÝDEN: Vesmírní droni vznikli díky inspiraci od rytířů Jedi

STAR WARS TÝDEN: Vesmírní droni vznikli díky inspiraci od rytířů Jedi
Sdílej
 
Realita kopíruje starý sci-fi film. Co jiného máme říci, když se podíváme na trojici dronů Spheres, kteří se vznášejí skrz paluby Mezinárodní vesmírné stanice? Vesmírní droni se inspirovali rytíři Jedi ze Star Wars.

Den Star Wars? Týden Star Wars!

Včera bylo 4. května. Že to pro vás nic neznamená? Pro fanoušky Star Wars ano! 4. květen se anglicky řekne 4th of May (fourth of May) a všichni, kdo mají rádi příběhy ze vzdálené galaxie, se v tento den zdraví „may the fourth be with you“, tedy variací na „May the Force be with you“ - Nechť tě provází Síla. Proto je 4. květen Dnem Star Wars.

V ábíčku jsme se rozhodli, že jeden den nám nestačí a na webu budeme psát o Star Wars rovnou celý týden! Užijte si to :)


Něco podobného jsme viděli ve čtvrté epizodě Star Wars. Luke Skywalker se zavázanýma očima tam pod dohledem Obi Wana cvičil údery laserovým mečem na vznášející se kouli. Dobrá, DRONY Spheres ještě neumějí střílet laserové výboje ani rychle reagovat na útoky, ale mají dostatek jiných vlastností, které kosmonauti na Mezinárodní vesmírné stanici ISS ocení.

Malí vesmírní pomocníci

Vesmírní droni Spheres vznikli na slavném Massachusettském technologickém institutu neboli MIT. Poprvé se na ISS podívaly roku 2006 a hned dokázali, že na obzoru je přelom v pracovních povinnostech kosmonautů. Podívejte se na to realisticky: co takový kosmonaut dělá? Tady experimentuje, tam opravuje, jinde analyzuje data anebo diskutuje s řídícím centrem a rozhodně nemá času nazbyt. Spheres za něj můžou v určitých směrech zaskočit, třeba při servisních prohlídkách stanice, kdy se záběry vysílají k inženýrům na Zemi. V současné době podobnou věc musí kosmonaut sám natočit a odeslat.

Drony jsou inspirované ságou Star Wars •  NASA, Soichi Nogushi

Rozšíření dronů? Není problém!

Spheres o velikosti basketbalového míče a váze tří a půl kila by u vás v obýváku spadly na zem jako hrušky. Mikrogravitace vesmírné stanice jim ale dovoluje viset ve vzduchu a pomocí krátkých zášlehů CO2 trysek se pohybovat do všech směrů a dokonce se i otáčet. Tým z MIT, který na Spheres pracuje, je složený z mladých lidí, kteří vyrůstali v době otevřených zdrojů a hardwarových stavebnic typu Arduino, ze kterých se dají jednoduše složit i komplikované obvody a ty následně dále rozšiřovat. Spheres jsou proto osazené USB vstupy a dá se na ně připojit prakticky cokoliv. Třeba chytrý mobilní telefon.

STAR WARS TÝDEN: Podivuhodná místa #15: Ostrov Skellig Michael

STAR WARS TÝDEN: Podivuhodná místa #15: Ostrov Skellig Michael

STAR WARS TÝDEN: Jak se dělaly triky ve Star Wars: Rogue One

STAR WARS TÝDEN: Jak se dělaly triky ve Star Wars: Rogue One

Běžný telefon na orbitě

Smártfoun Samsung Nexus S možná někteří z vás nosí v kapse. Asi vás ale nenapadlo, že může mít i mimozemské využití. Po spojení s dronem dokáže vysílat video, které snímá jeho přední kamera. O stabilizaci polohy a její zaznamenání se starají dronovy gyroskopy.  Telefon také poskytuje robotovi výpočetní kapacitu pro řešení složitějších úkolů. Inženýři v MIT, NASA a vojenské DARPA, která na dronech také spolupracuje, jsou z tohoto levného řešení, které našli studenti, nadšení. Nejde jen o cenu hardwaru. Řídící programy běží na volně dostupném OS Android, který je dostatečně flexibilní a srozumitelný na to, aby v něm vznikaly například programy simulující těžbu minerálů na asteroidech.

Mladé i zkušené mozky

NASA i DARPA se k univerzitnímu prostředí, kde Spheres vznikly, zachovaly korektně – nepřemístily vývoj do vlastních tajných laboratoří, ale se studenty nadále spolupracují. Každý rok probíhá soutěž o naprogramování co nejlepšího softwaru pro Spheres. Tři výherci mají možnost vidět svůj program v praxi na palubě ISS. Donedávna šlo o exkluzivní klání amerických univerzit a středních škol. Loni se poprvé zapojily evropské týmy z Berlína a Turína, které nakonec po spojení sil vyhrály.

Drony jsou inspirované ságou Star Wars •  NASA, Soichi Nogushi

Robotičtí dozorci

Soutěž má jednoduché podmínky: splňte zadání. Loni to byla právě těžba asteroidu, letos vytvoření plynu z manévrovacích trysek, který by dokázal zastavit kosmický odpad. Inženýři a vědci tak zadáním nepřímo naznačují, že za pár let by Spheres mohly pracovat ve volném prostoru bez omezení koridorů stanice.

Spheres také nejsou jedinými roboty, kteří mají sejmout část pracovních úkolů z beder kosmonautů. NASA paralelně vyvíjí Robonauta 2, který má lidské paže a na rozdíl od Spheres dokáže s věcmi manipulovat. V hantýrce inženýrů jsou Spheres „oči“ a Robonaut „ruce“. Dohromady tvoří ideální dvojku, která by mohla šikovně spolupracovat.


Beznohý robot

Robot pro dobývání vesmíru Robonaut vypadá jako člověk přeříznutý v půlce. Důvod je prostý: nohy jsou ve vesmíru spíš na překážku, zato ruce jsou důležité pro uchopování předmětů a práci s nástroji. NASA počítá, že po přimontování na transportní podvozek bude Robonaut s asistencí vzdáleného operátora a svých 350 senzorů a 38 procesorů PowerPC schopen plnit roli lidských výzkumníků na vzdálených planetách.

 

STAR WARS TÝDEN: Kdo to mluví? Zvířecí hrdinové ze Star Wars

STAR WARS TÝDEN: Kdo to mluví? Zvířecí hrdinové ze Star Wars

Když drony závodí: Skoro jako ve Star Wars

Když drony závodí: Skoro jako ve Star Wars

Bojkot Star Wars: Komu vadí noví hrdinové

Bojkot Star Wars: Komu vadí noví hrdinové

Strážci galaxie jsou zpět: Star-Lord zažije Star Wars

Strážci galaxie jsou zpět: Star-Lord zažije Star Wars

 

Články odjinud