Živé mrakodrapy: Výlet do bydlení budoucnosti

Živé mrakodrapy: Výlet do bydlení budoucnosti
Sdílej
 
Stovky metrů vysoké budovy plné obchodů, parků a bytů nebudou za sto let ničím neobvyklým – alespoň podle slavných architektů.

 

Dlouhé cesty přes vodu

Dlouhé cesty přes vodu

 

 

Kdybyste se zeptali pračlověka, Kelta a současného člověka, jak si představují bydlení v budoucnosti, zřejmě by vám každý odpověděl po svém, ale všichni by se shodli na základních parametrech: Musí jít o místo, kam neprší, kde je bezpečno a kde člověk není úplně izolovaný od ostatních lidí.

Co nejvíc nahoru

Současné byty ve městech by vyhovovaly všem. Problém je, že za padesát nebo sto let už nemusí být ideální. Na poměrně malém městském prostoru žijí i desítky milionů lidí a jejich počet se neustále zvětšuje. Podle odhadů bude za padesát let žít ve městech až 70 % všech obyvatel planety! Otázka bydlení tak bude mnohem žhavější, než je v dnes – nejen kvůli cenám bytů, ale hlavně kvůli růstu populace a zmenšování zemědělských ploch. Hádanku bydlení budoucnosti se proto snaží řešit architekti skrz návrhy budov, u kterých kladou velký důraz na vertikalitu. Hezky česky – bude se stavět do výšky.  

Zelené mraveniště

Půjde tedy o mrakodrapy vysoké několik set metrů, které pojmou tisíce lidí a zároveň jim v rámci domu poskytnou veškerý civilizační komfort. Budete chtít nakoupit? Pak si výtahem zajedete do nákupní zóny ve 125. patře. Popadne vás touha relaxovat v parku nebo v lese? Stisknete tlačítko do 74. patra, kde budete bloudit mezi pečlivě udržovanými stromy. Když budete potřebovat do města, pak tím samým výtahem sjedete do podzemí, které bude napojeno přímo na metro.

Aby to všechno fungovalo dohromady a nevznikaly komplikované „dopravní“ situace, budou mrakodrapy vybaveny umělou inteligencí, která rozpozná místa s kritickou hustotou lidí a nájemníky třeba pošle k méně vytíženým výtahům nebo zrychlí jejich provoz.

Možná vám taková několik set metrů vysoká mraveniště přijdou hrozivá, ale nebojte se, zatím rostou pouze v představách architektů.

 

Úplně soběstačný

Studio Arup, které je zodpovědné za slavnou operní budovu v Sydney a podílelo se na stavbě olympijského parku v Pekingu, představilo jasnou vizi bydlení v roce 2050. Jde o mrakodrap pojmenovaný It's Alive! (Je to živé!), který je světem sám pro sebe a najdete v něm naprosto vše. Pakliže se necháte zaměstnat třeba jako údržbář v parku na dvacátém patře, tak ani nebudete muset mrakodrap opouštět. K zajímavým částem patří rotující sluneční kolektory a speciální filtry pro čištění skleníkového plynu oxidu uhličitého.

 

Roztančená parta

Architekt Daniel Libeskind se v Singapuru rozhodl založit malé městečko neobvyklých tvarů a funkcí. Jeho téměř dvě stě metrů vysoké nakloněné domy připomínají partu veselých obřích tanečníků, ale ve skutečnosti se hýbat nebudou. Libeskind naprojektoval více jak jedenáct set luxusních bytů všech velikostí a jejich nájemníci na tom jsou velmi dobře: Výtahem si mohou zajet na procházku do střešního lesa anebo zajít na návštěvu do druhého domu, aniž by museli chodit po ulici – kolosy jsou totiž propojeny mosty.

 

Rotačáky

Jasně že domy se hýbat nemůžou, říkáte si po přečtení informací o tančících mrakodrapech. Jenže právě rozpohybování tradičně nepohyblivých domů je trendem, kterému mnozí architekti podléhají. Třeba architekti z Itálie se do točících domů úplně zbláznili a v Moskvě a Dubaji staví téměř půlkilometrové mrakodrapy, ve kterých se každé z osmdesáti pater otáčí nezávisle na těch ostatních – a na povel obyvatele! To znamená, že do těchto bytů nikdy slunce svítit nepřestane, nebudete-li si to přát.

 

Paříž 21. století

Chtivé ruce architektů by se rády zmocnily i tradičního Města světla, jak se říká Paříži. Právě pro ni se plánuje komplex Europa City, který bude vyhrazen pro komerční a odpočinkové aktivity a pokryje plochu 800 tisíc metrů čtverečních. Jak vidíte, nejde o vertikální stavbu, ale o něco připomínající rozlehlé golfové hřiště propojené s okolní přírodou. Europa City budete moci obdivovat při cestě z letiště Charlese de Gaulla do centra města.

 

Zelené věže

Jedny z nejúžasnějších návrhů na bydlení v přírodě a zároveň v mrakodrapu pocházejí od francouzského studia Vincent Callebaut. Zelené věže budou stát v čínském Šenzenu a kromě poskytnutí bytů a kancelářských prostor by měly přispět k čištění ovzduší i pěstování ovoce a zeleniny. Dokonce mají recyklovat použitou vodu pro zalévání zahrad takovým způsobem, aby se zpětně dala těžit z vlhkosti produkované lesem. Pánové ze studia Callebaut nejsou žádní troškaři: Na střechy věží hodlají umístit fotovoltaické farmy a svůj mrakodrap tak bezpečně zásobovat elektřinou.

 

Italské lesní domy

Některé plány na zelené mrakodrapy nejsou jen povídačkami v architektonických kuloárech. V Itálii se již dva zalesněné domy staví. Kdybyste se stali jejich nájemníky, dostanete ke každému bytu rozlehlý zalesněný balkon, který bude chráněn proti průsakům a který bude pravidelně zavlažovat umělá inteligence. Dohromady bude v domech vysazeno téměř tisíc stromů, 5000 keřů a 11 000 kytek. Ekosystém je připraven i pro ptáky a drobná zvířátka, která žijí v městských parcích.

 

 

Galerie: Opuštěné trosky ze Star Wars

Galerie: Opuštěné trosky ze Star Wars

Galerie: Když na pivo, tak k Hobitovi!

Galerie: Když na pivo, tak k Hobitovi!

Galerie: Opuštěný iglú hotel na Aljašce

Galerie: Opuštěný iglú hotel na Aljašce

Klíčová slova:
architektura, mrakodrap. evolo
 

Články odjinud