Létající auto se staví na Slovensku

Létající auto se staví na Slovensku
Sdílej
 
Na Slovensku vzniká létající auto Aeromobil. Jak se s ním létá, se můžete přesvědčit sami.

 

Na počátku historie létajících automobilů byla originální konstrukce Glenna Curtisse z roku 1917 nazvaná Curtiss Autoplane. Šlo o malý trojplošník s tlačnou vrtulí, který měl jen jednu vadu – vůbec nelétal. Podařilo se mu udělat jen pár krátkých skoků.

Téměř každé následující desetiletí pak vznikl nějaký projekt létajícího automobilu. Mnohé z nich, jako například ConvAirCar od Convairu, Airphibian nebo Aerocar postavené Robertem Fultonem ve 40. letech, opravdu létaly.

Horší to bývalo na silnici. Většinou to vypadalo tak, že za sebou takový automobil vezl přívěsný vozík s díly, které z něj teprve po rychlém namontování udělaly letadlo. Příliš praktické to nebylo. I to je důvod, proč se zatím žádnélétající auto nedočkalo sériové výroby.

Ať už to lítá!

Teprve v nedávné době přitáhly pozornost hned tři konstrukce, které si dělají naděje na masovější rozšíření a zároveň mají plné právo označovat se jako létající automobily – nizozemský PAL-V One, Terrafugia Transition z USA a Aeromobil od našich slovenských sousedů.

AirCar: Létající auto ze Slovenska

AirCar: Létající auto ze Slovenska

Když slovenský konstruktér Štefan Klein v 90. letech navrhoval první Aeromobil, rozhodl se nejprve vtěsnat pevná křídla do obrysu běžného automobilu. Velmi brzy se ale ukázalo, že by taková konstrukce nebyla příliš výhodná. Přešel tedy k druhé verzi s dozadu sklápěnými křídly.

Aeromobil, který se právě letos skutečně poprvé vznesl, je verze 2.5. Ani současný design ale není definitivní, na nejbližší roky už Klein se svými společníky chystá vývoj další verze označené jako 3.0.

Více o moderních vynálezech se dočtete v ABC č. 25-26. Vychází v úterý 3. prosince.

 

Ochutnávka vánočního dvojčísla •  ABC

 

 

SUVčko na steroidech projede čímkoliv

SUVčko na steroidech projede čímkoliv

Luxusní mini jachta: Nejen pro hobity!

Luxusní mini jachta: Nejen pro hobity!

Bláto za ušima: Extrémní závod teréňáků

Bláto za ušima: Extrémní závod teréňáků

 

Články odjinud