Jak daleko jsou hvězdy?

Jak daleko jsou hvězdy?
Sdílej
 
Zkusme si udělat malý astronomický experiment. Natáhněte ruku, vztyčte palec a zavřete levé oko.

 

 

Palec vidíte v určité poloze. Když ale levé oko otevřete a zavřete to pravé, palec jakoby změnil svou polohu a posunul se o kousek doprava. Těch pár centimetrů, které dělí vaše oči, lze využít k přibližnému odhadu vzdálenosti. Stačí změřit vzdálenost očí a úhel mezi „oběma palci“. Když totéž uděláme u hvězd, nic se nestane. Jsou až moc daleko a vzdálenost našich očí je moc malá.

Co když ale místo toho vezmeme celou oběžnou dráhu Země kolem Slunce? Hvězda se skutečně pohne o velmi malý úhel, kterému se říká paralaxa. Z tohoto úhlu je možné změřit vzdálenost hvězdy o nás. V současné době se o to snaží u miliardy hvězd evropská družice Gaia.

Paralaxu je možné využít pouze u blízkých hvězd. Vzdálenost těch ostatních se odhaduje na základě jejich teploty a dalších parametrů, které lze použít k odhadu zářivosti. Vzhledem k tomu, že „jasnost“ se vzdálenosti klesá, stačí nám už jen změřit jasnost hvězdy na obloze. Pokud máme dvě identické hvězdy a jedna je 3x dál než druhá, bude na pozemské obloze 9x méně jasná (3 x 3 = 9), pokud bude 5x dál, bude už 25x méně jasná (5 x 5 = 25) atd.

Více informací o tom, jak se měří vesmírné vzdálenosti, najdete v ábíčku číslo 6/2014.





Kosmický ohňostroj: Přehled vesmírných explozí

Kosmický ohňostroj: Přehled vesmírných explozí

Vybíráme správnou aplikaci: Hvězdná mapa na smartphonu

Vybíráme správnou aplikaci: Hvězdná mapa na smartphonu

Potměšilé hvězdy: Slunce má nové sousedy

Potměšilé hvězdy: Slunce má nové sousedy

Klíčová slova:
vesmir, hvezda
 

Články odjinud