Wearables: Každodenní doplňky digitální éry

Wearables: Každodenní doplňky digitální éry
Sdílej
 
Slyšeli jste už o wearables? Říká se tak novému trendu v elektronice. Nasadíte si je na hlavu, na ruku nebo přetáhnete přes hlavu a rázem jste plně propojeni s digitálním světem.

 

Veletrh elektroniky CES v americkém Las Vegas je událostí, která udává technologické trendy na příští rok – jako na módní přehlídce, jen se tu místo látek a bot operuje s čipy a diodami. Letošní CES přinesla dva velké trháky. První jsou 3D tiskárny, o kterých jsme psali o dvě ábíčka nazpět, a tou druhou jsou tzv. wearables. Jde o termín z angličtiny, který se dá doslova přeložit jako „věci k nošení“. Zkrátka oblečení a doplňky, které běžně nosíme, ovšem vylepšené o digitální funkce.

Iron Manova kukadla

Nejznámější nositelnou elektronikou dneška jsou bezesporu brýle Google Glass. Miniaturní počítač zabudovaný do tenkých obrouček umožňuje chatovat, prohlížet si mapy nebo číst noviny. První testovací kousky se objevily přesně před rokem, a ačkoli se k nim dostalo jen několik vyvolených testerů, vyvolaly ohromný zájem. Ostatní výrobci proto nečekali a pustili se do vývoje vlastních chytrých brýlí. Vlastní verzi představil například známý výrobce tiskáren Epson s řadou Moverio či firma Vuzix, vyvíjející brýle s rozšířenou realitou do pracovních podmínek. Měli by je nosit třeba montážníci, kteří potřebují k práci obě ruce a zároveň nahlížet do plánů. Nejzajímavější kousek dneska však vyvíjí malá newyorská firma Meta. Tvrdí, že se inspirovala filmem Iron Man a vytvořila stylový model Pro poháněný procesorem Intel i5, se dvěma displeji, rozlišením 1280 x 720 bodů a možností plnohodnotně ovládat dění na obrazovce pohybem rukou v prostoru.

Lidská tvář umělé inteligence se jmenuje Neon

Lidská tvář umělé inteligence se jmenuje Neon

Chytré brýle? Ještě ne

Hlavní výzvou je vyrobit brýle jako plnohodnotný počítač s operačním systémem – většinou Androidem – a nabídnout tak širokou škálu funkcí pomocí aplikací. Zmíněné brýle Meta Pro už jich nabízí přes 500. Není vyloučené, že brýle jednou nahradí tablety. Už nebudete řešit úhlopříčku, zato vám nezbude než zapomenout na dotykové zkratky a naučit se správně mávat rukama před očima. Ještě ale nejde říct, že éra výkonných počítačů zabudovaných v brýlích je tady. Spíš už je jisté, že se neodvratně blíží. Výrobci stále zápolí s technickými limity miniaturních čipů a baterií, které by je měly uživit. Výdrž je největším problémem Google Glass, kvůli které firma odkládá zahájení jejich prodeje. Stejně tak brýle Meta Pro mají k ironmanovskému zařízení ještě daleko a se neobejdou se bez minipočítače o velikosti smartphonu připojeného kabelem, který umožňuje všechny pokročilé funkce. 

Mourrison by taky měl jít s dobou •  archiv

Sport 21. století

Zatímco nenápadné brýle s možnostmi stolního počítače stále patří spíš do laboratoří, jednodušší typy wearables už míří na pulty obchodů. Společnost Skully Helmets letos začne prodávat motocyklové přilby s rozšířenou realitou. V rohu zorného pole budete moci sledovat GPS navigaci či kontrolovat zpětný pohled snímaný týlovou kamerou. Veškeré funkce ovládáte pohodlně hlasem. Něco podobného nabízí i laboratoř sportovní elektroniky Recon Instruments, jejíž interaktivní lyžařské brýle Snow2 byly ve Spojených státech hitem mezi sjezdařskými nadšenci hitem pro letošní zimu. Měří vaši rychlost, délku skoků, a když přijedete do nového střediska, ukáže vám na mapě ty nejlepší sjezdovky. Jejich cena? 800 dolarů (asi 16 000 korun). Možná vám to přijde hodně, ale pokud se nápad uchytí, budou za pár let stát klidně desetinu. Jen ještě dodáme, že pokud fandíte letním sportům, chystají Recon na letošní jaro i brýle pro cyklisty.

Počítač kolem ruky

Nejdostupnějším typem wearables jsou v současnou chvíli interaktivní náramky. Můžeme mezi ně počítat i chytré hodinky, které se s velkou slávou objevily loni na podzim. Nabízejí komunikaci se smartphonem, aniž byste ho museli lovit z kapsy. Příliš se ale neuchytily – většina uživatelů je považovala za drahé a trochu zbytečné smart zařízení. Letošní trend proto směřuje k nenápadným páskům, které vyjdou na pár korun a nabídnou širokou škálu použití. Nejpopulárnější jsou náramky pro sportovce. Měří vaši rychlost, počítají kroky a pro hubnoucí slečny i počet spálených kalorií. V noci pak díky senzorům dovedou mapovat kvalitu spánku. Takové náramky letos představí Sony, Nike či outdoorový Garmin.

 

...ale radši při tom dávat pozor na cestu •  archiv

Pro psy i na pláž

Během tohoto roku se ale objeví i spousta dalších náramků. Firma Netatmo specializující se na high-end meteorologické stanice uvedla model June, který měří intenzitu slunečních paprsků, poměřuje je se světlostí vaší kůže a přesně vám řekne, kdy už byste měli zalézt do stínu, abyste se nepřiškvařili. Toulavému mazlíčkovi lze pro změnu koupit obojek s GPS. A pro koho je i náramek zbytečně velký, může si pořídit prsten Smarty Ring, který funguje jako dálkové ovládání pro váš smartphone.

Digitální čočková

Po letošním CES už je jasné, že wearables mají budoucnost. Každým týdnem se objevuje nějaký nový model a nebude trvat dlouho, než nějaký ten náramek, brýle s foťákem nebo oblečení s diodami bude mít každý. Vědci ale myslí dopředu a už připravují novou generaci wearables. Google nedávno předvedl chytrou kontaktní čočku. Zatím jde o prototyp určení k léčbě cukrovky – čip měří hladinu glukózy v slzách. Glukózu musí dnes pacienti zjišťovat bolestivým testem z vlastní krve, takže neustálá kontrola pomocí čočky pro ně může být obrovské zlepšení. Nicméně odborníci na moderní technologie se shodují v tom, že pokud jde zabudovat do čočky jednoduchý čip, brzy se dočkáme i celého počítače schovaného pod víčkem.

 

 

Co dovedou dnešní wearables?

Co dovedou dnešní wearables?

Supermoderní vojáci: Co dovedou dnešní exoskelety?

Supermoderní vojáci: Co dovedou dnešní exoskelety?

Kosmický hadry: V čem poletíme na Mars?

Kosmický hadry: V čem poletíme na Mars?

Klíčová slova:
vychytavka, technika, vynalez, wearables
 

Články odjinud