Věž z hub a kukuřice: Jak stavět opravdu ekologicky

Věž z hub a kukuřice: Jak stavět opravdu ekologicky
Sdílej
 
New York letos v létě představí nejekologičtější budovu na světě. Vznikne čistě z biologického odpadu a ještě se bude sama zpevňovat.

 

 

Newyorská galerie MoMA PS1 pořádá každý rok originální soutěž. Mladí architekti mají za úkol navrhnout experimentální stavbu, která oživí prostranství před galerií a poskytne návštěvníkům stín a úkryt před dusným newyorským létem. Vítězné studio získá možnost svůj plán na rok uskutečnit. Za sedmnáct let, kdy je soutěž pořádána, už se zde vystřídala řada nevšedních konstrukcí, třeba obří nápis ze starých skateboardů nebo soustava skleněných slunečníků připomínajících květy. I mezi těmito originálními projekty však vyniká návrh letošního vítěze, kterým se stal architekt David Benjamin se svým studiem The Living. Navrhl totiž stavbu, která doslova ožívá před očima.

Věž s odpočívárnou

Projekt nazvaný Hy-Fi je zatím v přípravě, ale už v červnu má na galerijním nádvoří proběhnout její slavnostní otevření. Půjde o kruhovou věž, která má sloužit jako místo, kde si mohou zájemci po dlouhém procházení výstavních sálů odpočinout. Tvar navrhl architekt tak, aby věž vtahovala ve spodní části chladný vzduch, nahoře vyháněla horký a vytvářela příjemné mikroklima.


Samorostoucí bio cihly

Nejunikátnější však na stavbě bude zcela nová konstrukční metoda. Věž Hy-Fi bude postavená z cihel využívajících čistě přírodní materiál, který se po určité době opět sám rozloží. Nebude tedy vytvářet žádný odpad ani uhlíkové emise. Základ tvoří slisované stonky kukuřice (což je jinak bezcenný materiál, který se likviduje). K nim se přimíchá podhoubí, základní stavební prvek hub a některých bakterií. Vlákna podhoubí se začnou na světle zvětšovat a doslova prorůstat cihlu. Věž se tak bez jakýchkoli nákladů přirozeně zpevní. Stačí jim jen slunce a občasný déšť. Na špici budovy ještě můžete vidět cihly pokryté zrcadlovým filmem, které mají za úkol odrážet rovnoměrně sluneční paprsky na povrch stavby a celý proces urychlit.

Myšlenka s budoucností

Nápad s „bio cihlami“ je jednoduchý, ale mohl by znamenat velký pokrok v ekologickém stavebnictví. Kukuřičné kvádry zužitkují odpadní materiál, samy se zpevní a ještě se v přírodě beze zbytku rozloží, aniž by plnily skládky nebo přírodní prostředí zatěžovaly chemií. Cihla je už od starověku základní prvek ve stavebnictví, bez kterého se těžko obejdeme. Ale vzniká spousta budov, které slouží třeba jen na krátký čas. Proč tedy plýtvat hliněnými cihlami? Věž Hy-Fi je prvním projektem vytvořeným touto ekologickou metodou. Odborníci jsou zvědaví, jak se osvědčí – a jestli ano, budeme se nejspíš s kukuřično-houbovými cihlami setkávat čím dál častěji.



Galerie: Opuštěné obchoďáky (jako) po apokalypse

Galerie: Opuštěné obchoďáky (jako) po apokalypse

10 Nejfantastičtějších hřišť na světě: Tepláky navlíknete i v dospělosti!

10 Nejfantastičtějších hřišť na světě: Tepláky navlíknete i v dospělosti!

Skutečné superzlodušské doupě na prodej!

Skutečné superzlodušské doupě na prodej!

 

Klíčová slova:
architektura, ekologie, dum
 

Články odjinud